АЕЦ „Козлодуй“ приключва първото тримесечие на тази година с печалба

...
АЕЦ „Козлодуй“ приключва първото тримесечие на тази година с печалба
Коментари Харесай

Печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ през първото тримесечие расте до 87 млн. лв.


АЕЦ „ Козлодуй “ завършва първото тримесечие на тази година с облага от 87 млн. лева след налози. За съпоставяне, през първите три месеца на 2017 година тя е била 49 млн. лева По-добрият резултат е поради по-високите доходи. Атомната централа регистрира доста усъвършенстване на финансови индикатори по отношение на същия интервал на 2017 година, се показва в доклада на сдружението показано пред финансовото министерство. Това, съгласно отчета се дължи на растежа на реализацията от нарасналата междинна пазарна цена за продажба на електрическа енергия и забележителното покачване на контролираната цена. Дружеството акцентира главната цел обвързвана с безвредната употреба на атомната централа при производството на електрическа енергия, както и реализирането в тази връзка на всички капиталови и ремонтни действия.

Отчетният интервал се характеризира с възходяща ликвидност и подобряващи се индикатори за доходност, се показва в доклада, като се обръща внимание на наклонността за понижаване на задлъжнялостта вследствие на регулярното погасяване на лихви и главници по държавно обезпечения заем с Евратом.

В отчета са посочени и новите условия на борсовия енергиен пазар.

Произведената електрическа енергия (бруто) през посочения интервал е в размер на 4 543 511 МВтч. Производството е с 2,5 % повече или със 112 810 МВтч повече от сравнявания интервал на миналата година. Съответно осъществената електрическа енергия е с съвсем 3 % повече.

Предвид отварянето на пазара от сдружението регистрират и намаляване на продажбите по контролирани цени със 7,3 %, както и покачване с 8,1% на осъществените количества на пазара. Съотношението сред продажбите в контролираната и нерегулирана част на пазара през първото тримесечие на тази година е надлежно 31% към 69 %, като делът на свободната продажба бележи растеж от 3,4% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, регистрират от централата.

Продажбата от електрическа енергия през първото тримесечие на 2018 година е на стойност 283 млн.лв. Или 28,4 % повече в съпоставяне със сравнявания миналогодишен интервал. Приходите от контролирания пазар се усилват със 70 % или с 30 млн. лева, поради по-високата контролирана цена.
Приходите от реализацията на пазара за първото тримесечие порастват също и то доста – с 18,7 % или 35 млн. лева Това, съгласно доклада се дължи на доставки, контрактувани през предходната година, когато и цените на пазара са били по-високи.

Производството на топлоенергия от централата през първото тримесечие е 91 687 Мвтч, а приходите са равни на тези от предходната година – близо 1 млн. лева

Общо приходите на АЕЦ „ Козлодуй “ за първото тримесечие на 2018 година се усилват с 27,23 % до 299 млн. лева (или с 64 млн. лева повече) при 235 млн. лева за предходната година.

Съответно разноските на сдружението също порастват – с 11 % до 200 млн. лева за сравнявания интервал. Това в частност се дължи на по-високите разноски за нуклеарно гориво, заради разликата в конфигурацията на горивните касети, нарастването на разноските за вноски в двата нуклеарни фонда (Извеждане от употреба на нуклеарни уреди – ИЕЯС и РАО), Фонд Сигурност на електроенергийната система, както и нарастване на разноските за поддръжка, ремонт и употреба.

АЕЦ „ Козлодуй “ завършва първото тримесечие на тази година с облага от 87 млн. лева след налози. За съпоставяне, през първите три месеца на 2017 година тя е била 49 млн. лева По-добрият резултат е поради по-високите доходи.

От годишния доклад (за 2017 г.) пък излиза наяве, че атомната централа има да събира обилни суми от длъжници, като максимален подобен е НЕК. Според коментара (в частта за рисковете пред дружеството), АЕЦ „ Козлодуй “ е изложена на кредитен риск с висока степен, заради това, че главният дял на вземанията на сдружението е съсредоточен в обвързвано лице, НЕК ЕАД. Размерът на непогасените отговорности от НЕК към 31 декември 2017 година са нарастнали до 157 929 хиляди лева, излиза наяве от годишния доклад и се обмисля ново съглашение за разсрочване и/или контракти за цесия. Сред длъжниците са още Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, както и Аркадия сървисиз и Енергийна финансова група.

Ръководството на централата в годишния доклад показва упованията си за развиването на свободния пазар на електрическа енергия и реализация на производството. Според него, за предходната година, общо осъществените доходи от централата са в размер от 930 398 хиляди лева, от които 909 712 хиляди лева са от продажбата на електрическа енергия. Според данните за 2017 година по средствата по EBITDA са 322 171 хил.лв. Дружеството регистрира забележителен растеж на паричните средства, главно вследствие на постъпленията от продажба на електрическа енергия по свободно контрактувани цени – 141 11 хиляди лева спрямо 2016 година и стесняване на консултантските услуги.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР