АЕЦ Козлодуй-Нови мощности да проведе до 15 април преговори с

...
АЕЦ Козлодуй-Нови мощности да проведе до 15 април преговори с
Коментари Харесай

След скандали в НС: Хюндай пребори Бехтел за 7-и и 8-и блок на Козлодуй

АЕЦ „ Козлодуй-Нови мощности " да организира до 15 април договаряния с Hyundai E&C за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на двата нови блока в АЕЦ " Козлодуй " с технология AP1000.

Проектът на решение беше признат от депутатите през днешния ден в наличието на енергийния министър Румен Радев. То е по предложение на ГЕРБ и Движение за права и свободи и беше подкрепено и от Има Такъв Народ, което гласовете станаха 112.

" Против " и " Въздържал се " пък бяха 111 народни представители от ПП-ДБ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Hyundai Engineering & Construction Co е единствената компания, класирана в късата листа.

Тя беше определена от оценителната комисия на предприятието измежду петте претенденти, декларирали желание да строят VII и VIII блок.

Интерес имаше от 5 компании, само че комисията, която преглежда документите е открила, че единствено южнокорейската Hyundai покрива всички условия. Затова от ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират нея.

Не беше признато предлагането на ПП-ДБ, с което с изключение на с Hyundai, се оферираше да се възложат и договаряния с американската " Бехтел ", която не беше класирана в късата листа от комисията, тъй като е взела участие с дъщерната си компания.

Според " Възраждане " с решението се заобикаля Законът за публичните поръчки.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ уточни, че с тяхното решние се заобикаля предопределянето на компанията.  " Говорим за започване на договаряния, никой не предопределя какво ще се случи и дали ще се подписа контракт ", сподели още той.

" Надали е имало по-некомпетентно болшинство от вас, по какъв начин вие избирате реализатор без търг и конкурс, какво разбирате от технология и енергетика вие ", възмути се Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

По думите ми планът не може да бъде осъществен по този метод.

Енергийният министър Румен Радев акцентира, че технологията е надеждна и добра.

За да имаме вероятност в концепцията на зелената договорка, изрично имаме потребност от новата мощ на Атомната електорцентрала (АЕЦ) " Козлодуй ", сподели Радев.

Той уточни, че на страната ни са нужни съществени базови мощности. Ядрената енергетика дава такова нискоемисионно решение, означи той и добави, че една от нискоемисионните технологии е нуклеарната.

Добре е, че се оформи едно ясно схващане, че в дълготраен небосвод ние би трябвало да разчитаме на спомагателни нуклеарни мощности, които дават базова електрическа енергия и, несъмнено, доста амбициозните ни проекти за нападателно разширение на преносната мрежа вътре в страната, трансграничната ни съгласуваност, спомагателните системи за предпазване - това са новите планове, за които приказваме. Евентуално създаване на спомагателни поколения, по опция с оптимален часови небосвод на работа, в границите на календарна година - това е взаимният план, по който работим с Румъния и да стартираме добър план за асимилиране на хидропотенциала на долното течение на река Дунав, уточни министър Радев.

Той бе безапелационен, че това са смислени планове.

По отношение на избора на технология - да, във времето обратно е определена технология IP1000 за нуклеарен остров. Аз настоявам, че в този интервал се е подходило извънредно отговорно и ангажирано, сподели министър Радев.

По думите му технологията е надеждна, сигурна, добра. Това решение е извънредно съответно на потребностите на нашата енергийна система и във връзка с мощ, метод на работа, еластичност, добави той.

Снимка: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР