АЕЦ Козлодуй“ ЕАД ще може да договори и получи доставки

...
АЕЦ Козлодуй“ ЕАД ще може да договори и получи доставки
Коментари Харесай

Кабинетът реши: АЕЦ „Козлодуй“ може да получи доставки от руски компании

„ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД ще може да контракти и получи доставки от съветски компании за задачите на плановия годишен ремонт на шести блок, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

След получено писмо от атомната централа и по предложение на министъра на енергетиката кабинетът утвърди на днешното си съвещание решение, с което се дава дерогация от възбраните, въведени с Регламент № 833/2014 по отношение на ограничаващи ограничения с оглед дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Регламентът планува опция способените органи на страните членки да позволяват изключения от въведените забрани, когато това е належащо за употребата, поддръжката, преправянето на горивото и обезпечаването на сигурността на нуклеарните уреди за цивилен цели.

В съответния случай става въпрос за доставка на блокове вътрешно-реакторни детектори и асинхронни електродвигатели, както и обвързваните с тях доставки и услуги. Чрез предоставената дерогация ще бъде допустима също и доставката на тръбен електронагревателен блок за компенсатора на размера, на токови трансформатори, както и на характерни аварийни елементи за противоположен клапан и други аварийни елементи.

„ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД е притежател на единствената атомна централа в България, която е най-големият производител на електрическа енергия в страната. Тя обезпечава повече от една трета от годишното национално електропроизводство и е основен фактор за енергийната сигурност на страната. Централата е построена по руски план и огромна част от системите и оборудването ѝ са с съветски генезис, напомнят от държавната пресслужба.

Изброените в днешното решение на Министерския съвет доставки на артикули и услуги са свързани с плановия годишен ремонт на шести блок на централата.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР