АЕЦ Козлодуй е осъдена да плати 25 000 лв. разноски

...
АЕЦ Козлодуй е осъдена да плати 25 000 лв. разноски
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй ще плати 25 000 лв. разноски по делото срещу свой служител

АЕЦ " Козлодуй " е наказана да заплати 25 000 лева разходи по, което беше завела против служителката си Наталия Станчева. Това оповестява в. " Сега ", като цитира определението на Окръжния съд във Враца от 19 януари.

Абсурдният беше заведен от управлението на централата против Станчева през юли 2023 година за хипотетични неимуществени вреди, които тя нанесла на работодателя си с поредност от претенции за достъп до социална информация.

Високата сума за разноските, които в този момент АЕЦ би трябвало да покрие, се дължи точно на огромния размер на претендираната сума в първичния иск против дамата. Централата към този момент е платила и 20 000 лева държавни такси единствено с цел да стартира процесът.

Станчева споделя пред " Сега ", че се е наложило да вземе заеми, с цел да може да си обезпечи адвокатска отбрана по делото-шамар. Общественото отвращение накара министъра на енергетиката Румен Радев да се намеси, след което АЕЦ " Козлодуй " отдръпна заведения иск за половин милион лв..

Причината за натиска против Наталия Станчева е, че като здравна сестра в АЕЦ тя е алармирала за административни нарушавания към съществуването на нерегистрирана поликлиника на територията на централата.

В резултат на нейните сигнали работата на здравната работа е спряна, до момента в който АЕЦ я узакони.

Ръководството на атомната централа контраатакува служителката си, като я упрекна в уронване на престижа на сдружението и " корист с права ", тъй като е подала 40 претенции за достъп до социална информация до администрацията.

Информацията, която тя е изнесла по легален ред, е доказана и от инспекции на контролни органи - т.е. в случай че някой въобще уронва репутацията на централата, то това би трябвало да е виновният за неуредения юридически статут на ведомствената здравна работа.

Станчева и брачният партньор ѝ към момента работят в централата. Нейният мъж е инженер. Пред " Сега " тя разяснява, че чака скоро и двамата да бъдат уволнени.

Междувременно Станчева е наказана да заплати 1000 лева на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана (НЦРРЗ). Това са разноските на центъра за юрист, направени по дело за достъп до социална информация, водено от здравната сестра. Станчева е поискала да получи протокола за осъществена инспекция в АЕЦ, само че съдът е отказал да подреди на НЦРРЗ да разкрият данните.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР