АЕЦ Белене трябва да се строи, като за централата има

...
АЕЦ Белене трябва да се строи, като за централата има
Коментари Харесай

Георги Първанов: АЕЦ Белене трябва да се строи

АЕЦ " Белене " би трябвало да се строи, като за централата има пазар на Балканите. За това е безапелационен президентът и някогашен водач на АБВ Георги Първанов.
Той добави, че това би трябвало да стане със съществено държавно присъединяване, в случай че желаеме да бъдем фактор в енергетиката на района.
" Имаше интервал, в който имах концепцията това да бъде общобалкански план с присъединяване на Сърбия и Македония. Те нямат доста пари, само че могат да обезпечат пазар. И сега задоволяваме към 50% от енергийния недостиг на Балканите ", добави още той пред bTV.
Според него отчетът на Българска академия на науките е потвърдил нуждата от развиване на нуклеарната енергетика.
Още няколко дни ни разделят от представянето на окончателния отчет на учените, въз основата на който би трябвало да се вземе решение за ориста на централата
" Аз съм за вид със съществено държавно присъединяване – може да се мери с това, което е направено досега (…) Тези пари се влагат в един план, който дава най-евтината електрическа енергия. Къде в света има губеща нуклеарна централа? Къде в света има частни централи – това е екзотика ", разяснява основателят на АБВ.
Като президент той стартира няколко енергийни плана, станали известни като „ Големия шлем”. Всички те се провалиха.
" Някъде се пошегувах, че „ Големия шлем” стана „ Турски шлем”. Сега имаме дребни шансове да се върнем в мача – да построим „ Белене”, да вземем част от „ потока” – не 64, а 15-16 милиарда кубика (газ) ", уточни Георги Първанов.
За него приватизацията у нас е била " извършена калпаво, по метод, по който страната не завоюва съвсем нищо ".
Първанов подсети, че още през 2010 година е изискал основаването на комисия, сходна на тази по досиетата, която да събира и оповестява информация.
" Там е огромната взаимозависимост на българската политика ", счита някогашният президент.
Появилите се мнения, че активи за 30 милиарда са били продадени за десетина мъчно могат да бъдат доказани или опровергани, безапелационни са специалисти – у нас инвентаризация на активите в никакъв случай не е правена
Той похвали дейностите на премиера Бойко Борисов в връзките с Македония, като акцентира, че са значими не толкоз съответните съглашения, колкото самият факт, че министър-председателите на двете страни разискват проблемите в другарска атмосфера.
" Не бива да ревнуваме от положителните връзки сред Скопие и Белград. Трябва да създадем правилния прочит на връзките – това, което Заев направи, е, че извади антибългарското жило на македонизма ", съобщи Първанов. По тематиката с вероизповеданията той, сходно на Борисов, се въздържа от по-краен коментар, като уточни, че " връзките сред православните църкви са комплицирана работа ", само че симпатизира на концепцията БПЦ да стане " майка " на църквата в западната ни съседка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР