АЕЦ Белене трябва да се построи. Това каза в предаването

...
АЕЦ Белене трябва да се построи. Това каза в предаването
Коментари Харесай

Бивш зам.-министър и енергиен експерт в мощен спор за АЕЦ "Белене"

АЕЦ " Белене " би трябвало да се построи. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия някогашният народен представител от Българска социалистическа партия и някогашен зам.-министър на стопанската система Явор Куюмджиев.

Изгодата е нещо, което мъчно може да бъде оценено през днешния ден. Процесите в енергетиката вървят с десетилетия напред. Голяма част от днешните централи след десетилетия няма да работят, съобщи Куюмджиев. По думите на енергийния специалист проф. Георги Касчиев не ни трябват нови енергийни мощности. Никой в авторитетните научни отчети не е споделил такова нещо. В страната имаме конфигурирани 12 100 мегавата, а сега потреблението е 4000 мегавата, уточни проф. Касчиев. Н

е е ясно какво предлага кабинетът. През 2012 година има решение за преустановяване на строителството на " Белене ". На идващия ден Народното събрание поддържа решението на държавното управление, напомни енергийният специалист. Според Касчиев планът няма по какъв начин да се случи, без страната да заплати цената за присъединение към мрежата, която, по думите му, е 1,3 милиарда лева Чуждестранен вложител по никакъв метод не може да пази ползите на страната ни, акцентира той. Държавата няма никаква политика в региона на нуклеарната енергетика и никаква стратегия какво ще вършим с модифицираното нуклеарно гориво, съобщи още проф. Георги Касчиев.

Ако следваме тази логичност, в Европа не би трябвало да има нито една нуклеарна централа. Ако не създадем нещо в този момент, след 15 години ще бъде късно, сподели от своя страна Явор Куюмджиев. По време на диалога разногласието се разгорещи, стигна се до взаимни обвинявания в непросветеност и липса на образование. Явор Куюмджиев даже заплаши да съди проф. Георги Касчиев за това, че го назова измамник.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР