АЕЦ „Белене” няма да се случи – ще го разрешат,

...
АЕЦ „Белене” няма да се случи – ще го разрешат,
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: „Белене” няма как да се случи, но ще го платим

АЕЦ „ Белене” няма да се случи – ще го разрешат, ще го стартират, само че няма да го завършат. Докато се стигне до този миг обаче ще бъдат изхарчени много повече от сегашните 3 милиарда Това разяснява в студиото на „ Лице в лице” някогашният енергиен министър Трайчо Трайков.

По думите му централата ще създава на 80 евро за мегаватчас при пазарна цена от 40 и опитите за оправдаване на плана залагат 60-годишен небосвод, при който той печели единствено през последните 20 година А преди този момент централата би трябвало да губи пари близо половин век.

„ Делът на нуклеарната енергетика в международното произвеждане понижава. Масово се стопират планове, които се пробват да работят на пазарен принцип. Има планове единствено в страни с доста основна стратегическа причина”, разяснява Трайков и уточни, че и в Турция, и в Унгария са изцяло наясно, че централите им би трябвало да се субсидират.
Енергийната комисия в Народно събрание даде „ зелена светлина ” за рестарт на „ Белене ” Ако текстовете минат в пленарната зала, държавното управление ще има период до 31 октомври да търси вложител
Той предизвести, че сходен мегапроект у нас може да вкара политическия ни хайлайф във финансова взаимозависимост „ от една не прекомерно демократична страна”. „ Има хора – и то авторитетни хора, които схващат несъстоятелността на този план, само че не е задоволително разбирането, би трябвало да се заеме позиция”, уточни ексминистърът.

По мотив изказванията, че към 2040 година България ще има недостиг на ток, той запита за какво би трябвало занапред да решаваме това „ уравнение”, което ще е настоящо след 22 години – в случай, че АЕЦ се строи доста по-бързо. Трайков добави, че бъдещето е другаде – в компютъризирани и децентрализирани мрежи, енергийна успеваемост, системи за запазване на сила и новите ВЕИ планове, които към този момент оферират ток на четири пъти по-ниска цена от заложената за „ Белене”.
Румен Овчаров: Китайският вложител за АЕЦ „ Белене ” е по-сериозен Той е безапелационен, че е за построяването на „ Белене ”, само че би трябвало да бъде обезпечено, че цената на плана няма по какъв начин да бъде раздута корупционно
„ В България недостиг може да се получи единствено в случай че съзнателно затворят 5 и 6 блок и въглищните централи не си мръднат пръста да ги спасят”, уточни Трайков и означи, че при договарянията с възможни вложители ще си проличи какъв „ подсладител” ще изискат те.

„ Откъде да знаем, че „ Козлодуй няма да бъде затворен набързичко, с цел да има място за „ Белене”? Откъде да знаем, че няма да унищожават въгледобива и производството от тецове?”, запита Трайков.

„ Имам възприятието, че още веднъж живеем в 2008 година – енергетиката още веднъж се ръководи от Първанов и Овчаров, а пък Бареков ще прави утринно предаване. Направили сме един огромен кръг, стигнали сме ненапълно, видели сме, че може и да е по-добре. Но когато в Европа се разколебаха малко нещата и в демократичния свят бързаме да сме първите, които ще скочим в тоталитарното тресавище. Това за мен е чист неуспех на всички политици от моята рогозка, които се опитахме някак си да разбираем и да получим поддръжката на хората, че това не би трябвало да се случва”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР