АЕЦ Белене“ няма да се осъществи. Това каза за Фокус“

...
АЕЦ Белене“ няма да се осъществи. Това каза за Фокус“
Коментари Харесай

Експерт: АЕЦ Белене няма да се осъществи

АЕЦ „ Белене “ няма да се реализира. Това сподели за „ Фокус “ Илиян Василев, анализатор и някогашен дипломат на България в Русия. Според него сега, в който се опре до действителните пари, обстоятелството и осъзнаването, че държавното управление вкарва цунами в енергийния бранш, всичко ще се приключи. Той е безапелационен, че с цел да може да влезе планът в употреба, някой би трябвало да даде гаранция. Няма да има финансиране, няма да има план, просто страната ни загуби малко време и в това време пропусна опцията да откри други решения за осъществяване на реактора в чужбина, съобщи анализаторът.
„ Всичко, което виждате сега е толкоз непрофесионално и отвън всевъзможни процедури за стратегически структуриране на планове и за изчистване на интереса на обособените страни. Това, на което сме очевидци, е ПР. Ние сме още в стадия на ПР и когато се навлезе в действителната история, би трябвало първо да не ни изясняват, че имало 5 вероятни вложителя, откакто няма такава преживелица. Инвеститорите могат да бъдат единствено руснаците и китайците. Корейската компания има външен интерес, а пък американците и французите не могат да бъдат назовавани като вложители, тъй като докарват съоръжение. Това просто си е ПР от устрема на държавното управление да показа плана като световно важен, т.е. уравновесен, геополитически и по всевъзможен различен метод “, добави той.
Илиян Василев посочи, че този план може да докара до такава дестабилизация в енергетиката, че освен страната ще загуби тези 3 милиарда, които е вложила в заплащането на реактора, само че ще загуби доста повече от това, че енергийната система е извадена от баланс с форсиране, закриване на въглищни централи, угнетяване и репресиране на други други възможности единствено и единствено да се вкара тази мощ, добави анализаторът. Според него напъните за преустановяване на договорите с двете американски централи и убиването на Топлоелектрическа централа „ Марица-2 “ с отвод от вложения са в посока на гарантиране на пазарно място за АЕЦ „ Белене “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР