АЕЦ Белене може да се направи с европейско финансиране и

...
АЕЦ Белене може да се направи с европейско финансиране и
Коментари Харесай

​Бойко Борисов предложи АЕЦ Белене да стане общ проект на Балканите

АЕЦ " Белене " може да се направи с европейско финансиране и като общ план на Балканите. Това предложи министър председателят Бойко Борисов на конференция в централата на Европейската банка за възобновяване и развиване /ЕБВР/ след днешния Инвестиционен конгрес, отдаден на Западните Балкани.

 © Българска телеграфна агенция
Министър-председателят осведоми сътрудниците си от района, че в България сега има два платени от страната ни нуклеарни реактора с обща мощ 2200 мегавата. " Дали не бихме могли да помислим за едно общо финансиране с проценти - един Балкански план ", предложи Бойко Борисов. По думите това би било прелестно решение за АЕЦ " Белене ", тъй като този план може да се построи с европейско финансиране, а акционери да станат всички страни от Западните Балкани. Според него този план може да подкрепи енергийната съгласуваност в района.

Премиерът обърна внимание и на газовата съгласуваност в района, с цел да може да се реализира същинска диверсификация на Балканите. Той акцентира на газовия хъб " Балкан " и двата интерконектора сред България и Сърбия и България и Гърция. Освен това има подготвен интерконектор с Румъния. Борисов е сигурен, че с построяването на всички тези планове ще се реализира по-добра конкурентоспособност и цената на газта в района ще стане по-ниска.

На въпрос на публицисти министър председателят на Република Македония Зоран Заев съобщи, че страната му прави старания за повишение на енергийния потенциал със лични средства, само че една от стъпките е и посредством съдействие с България. Той обаче не отговори дали страната му би се присъединила в построяването на АЕЦ " Белене ". На различен въпрос Заев отговори, че се надява скоро да се отслужат общи литургии в България и Република Македония, което е било контрактувано в съглашението за добросъседство сред двете страни.

Председателят на Сума Чакрабарти на Европейска банка за възстановяване и развитие сподели, че би трябвало да се сътвори обединен пазар и единна икономическа зона на Балканите. " Смятаме, че имаме нов дух на съдействие ", добави Чакрабарти. Той се надява да се осъществят всички инфраструктурните планове и така наречен " мека съгласуваност " /дигиталната инфраструктура/. По думите му районът на Балканите е един от най-големите бенефициенти на банката. Чакрабарти благодари персонално на премиера Бойко Борисов за визитата му.

В конференцията участваха водачите от всички страни от района - министър председателите на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.
 Борисов се срещна с шефа на Европейската банка за възобновяване и развиване Борисов се срещна с шефа на Европейската банка за възобновяване и развиване
В Лондон министър председателят Бойко Борисов откри Инвестиционен конгрес за Западните Балкани, който се провежда от Европейската банка за възобновяване и развити...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР