ъединението е необратим акт, а българите са готови да отстояват

...
ъединението е необратим акт, а българите са готови да отстояват
Коментари Харесай

Радев: Лъжите, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ

ъединението е необратим акт, а българите са подготвени да отстояват свободата си, през днешния ден будна България преоткрива силата на девиза "Съединението прави силата ".

Това сподели в тържественото си слово във връзка 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Той посочи, че от цялата ни възрожденска история и Съединението сме научили, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат разсънен народ, който е поел към осъзнатото си бъдеще.

"Доскоро дружно с вас почитахме славното минало на нашите герои, успехите на нашата страна от историята, само че историята непреклонно се движи напред. Днес Будна България преоткрива силата на девиза "Съединението прави силата ". Единението към полезности, братството на почтените хора, които се борят за безконечните залози на живота: свободата, справедливостта, равенството пред закона, за чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат жителите очи в очи с чиста съвест и доверие, тъй като дружно ратуват за положителното на България, в която българите са братя и схващат, че толерантността, солидарността и непреходността са писали и не престават да пишат най-светлите страници в историята на България “, добави Радев.

"135 години ни разделят от оня септември, когато българският народ взе в свои ръце ориста си и заличи границите, начертани от Берлинския конгрес. Половин България по волята на Великите сили бе оставена под властта на султана. Тъкмо Тракия, Средногорието и Родопите, които заплатиха с кръвта си цената на Априлското въстание, бяха откъснати от Родината, до момента в който в Търново Свободна България се снабди с Конституция. На българите от Източна Румелия бе наложен органическият правилник – една нефелна Конституция, която им отреждаше ролята на безгласни жители. Дейците на Съединението поправиха тази историческа неправда. В тези дни Възродена България сподели на света по какъв начин цивилизовано, без принуждение един образован народ от вярата на нашите възрожденци се събира под общата стряха на своята историческа Родина и няма мощ, която да го спре. Победата на българските капитани над непознатите генерали в последвалата война потвърди, че Съединението е необратим акт, а българите са подготвени да отстояват свободата си – хора дръзки и свободолюбиви с праволинейност и увереност се намират постоянно в нашата история даже когато народът ни е изглеждал безропотен ", сподели още в словото си президентът.

С крясъци "Оставка " представителите на Националния поход Съединение се пробваха да предизвикат локалната и държавна власт по време на тържествената заря-проверка в Пловдив, съобщи "Фокус ".

Въпреки че маршрутът им не трябваше да минава през площада, те се реалокираха и освиркаха кмета на Пловдив, до момента в който ги приветстваше.

Президентът Румен Радев те посрещнаха с овации. Протестиращите викаха зад тила на стотици пловдивчани, които не желаеха да се отъждествяват с тях и отговорно се обръщаха обратно. Чуха се и обособени освирквания по време на словото на президента, само че те бяха заглушавани от протестиращите. Накрая, по време на сигнала за тържествена заря инспекция протестиращите още веднъж викаха "Борисов е срам ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР