Адзуки е сред непознатите у нас бобови култури. Въпреки че

...
Адзуки е сред непознатите у нас бобови култури. Въпреки че
Коментари Харесай

Царят на бобовите растения: адзуки

Адзуки е измежду непознатите у нас бобови култури. Въпреки че се предлага на избрани места, най-много измежду гурме кухнята, малко на брой са опитвали усета на тези червени и дребни бобчета, идващи от Изтока.

Отличителният белег на този вид е характерната бяла чертичка от едната страна.

Бобът адзуки е желан по две аргументи. На първо място е лесното и бързо увиране. В тенджера под налягане е подготвен за пет минути, а даже на подобен от няколкогодишна годишна продукция са нужни най-много 10.

От друга страна дребните зрънца и мекият им усет го прави подобаващ както за солени ястия, по този начин и за сладки.

Често бобът адзуки се назовава царят на бобовите растения. Това се обуславя както от вкусовите и хранителни качества, по този начин и от неповторимия червен цвят, който е индикатор на властта.

Както в България обичаен е Смилянският фасул, по този начин в Япония бобът адзуки се счита за главен вид. Там той е съществена суровина за приготвянето на сладкиши. Най-често се намачква паста и се прибавя към десерти, сладкиши и сладолед. Освен това се предлага и под формата на брашно.
 Защото декор дьо тенът би трябвало да е лек Edna предлага Защото декор дьо тенът би трябвало да е лек
В Европейските страни бобът адзуки обичайно се подготвя на чорба, яхния и в разнообразни солени плънки. Има и заведения за хранене, които оферират и смели сладки вариации в типичен за континента десерти, като кремове и пълнежи.

Адзуки е желана съставна част в съвсем всички типове студени салати. Може да се откри още в предписания за фрапета, бонбони, палачинки, торти, сосове за месо и какво ли още не.

 Thinkstock

Най-интересното му приложение е в шейвайс. Това съставлява сладолед, подготвен посредством леко остъргване на ледено блокче.

Бобът адзуки има едно главно преимущество пред останалите сортове фасул. Той е най-лесно смилаемият от организма вид. Поради това е налична опция на образуващите повече газове бобчета. Освен това в него не се съдържа глутен, към който доста хора имат нетърпимост.

 Thinkstock

А калориите му – те съвсем не съществуват. Съдържание на мазнини е минимално, обезщетено от богато количество белтъчини. В една дребна купичка от него има едвам 100 калории и 1 г мазнини. Не съдържа холестерол или натрий.

Съставките на бобът адзуки са нужни на всяко живо създание. В него има магнезий, калий, желязо, мед, манган, витамини В1, В3, ниацин, фолиева киселина и други

Освен за храна, той се употребява и от обичайна китайска медицина. С него се усъвършенстват репродуктивните функционалности, работата на бъбреците и на отделителната система.

 Thinkstock

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Последвай ни и в Инстаграм ТУК!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР