Адвокатският съвет в Пловдив, както и колегите им от Стара

...
Адвокатският съвет в Пловдив, както и колегите им от Стара
Коментари Харесай

Адвокатският съвет в Пловдив и техни колеги от страната поискаха оставката на Иван Гешев

Адвокатският съвет в Пловдив, както и сътрудниците им от Стара Загора, Благоевград, Хасково, Смолян желаеха оставката на основния прокурор Иван Гешев с позиция, която юристите изпратиха до медиите през днешния ден. Те желаят и оставката на правосъдният министър Данаил Кирилов поради това, че и двамата са „ прескочили всички граници”. Те декларират подготвеност за ефикасни протестни дейности в границите на закона.
Ето и цялата позиция на юристите:
С актуалното писмо Адвокатските препоръки на Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян, както и сътрудници от цялата страна, желаеме оставките на основния прокурор на България – господин Гешев, както и на министъра на правораздаването Данаил Кирилов. Ще подготвим и подписка за оставките на Гешев и Кирилов измежду българските юристи и жители, а при потребност ще пристъпим към ефикасни протестни дейности, в границите на разрешените от закона такива, до подаването на оставки от посочените две лица.
Вчера господин Гешев надмина себе си, като прескочи всички граници, извършвайки един от най-срамните и позорни актове в най-новата история на България. Г-н Гешев поруга българската Конституция и посегна по един невиждан метод на институцията на Държавния глава, явно демонстрирайки, чия ръка е той и каква е същинската му задача. Без да разясняваме в детайлности този неприличен и непоносим акт, ние, в качеството си на адвокати и български жители, призоваваме господин Гешев неотложно да подаде оставка като основен прокурор на България, тъй като, считано от през вчерашния ден, той няма моралното право да извършва тази служба. Няма и нужната легитимност, доколкото човек, погазил толкоз жестоко Конституцията и правовия ред в страната, няма по какъв начин да въплъщава институцията, призвана да подсигурява тяхното съблюдаване.
Бихме желали да напомним, че в своя позиция от 07 август 2019 година Адвокатски съвет – Пловдив, в качеството си на орган на втората по величина гилдия в страната, сигнализира обществеността, че господин Иван Гешев няма нужните нравствени и професионални качества да извършва функционалностите на основен прокурор на Република България. Още тогава пловдивските юристи заостриха вниманието на обществото, че господин Гешев показва визии и позиции, които са в непосредствено несъгласие с Конституцията и нормативната уредба в страната, и са неприемливи за претендент за тази виновна и снабдена с извънредно необятни пълномощия и власт служба. Припомняме, че тогава, в свое изявление по Българска национална телевизия, господин Гешев загатна за особеностите на личността си в професионален и честен аспект, изразявайки позиция против конституционно залегналия принцип на разделяне на управляващите, изразявайки жестоко пренебрежение към българските юристи и погазвайки презумпцията за невиновност, която е основополагащ за актуалния углавен развой принцип. Пловдивските юристи приканиха Висшия правосъден съвет, при разискването на кандидатурата на господин Гешев за основен прокурор, да вземе поради изразените от него позиции при образуване на преценката дали същият дава отговор на условието за високи професионални и нравствени качества в степента, нужна за тази виновна институция.
За страдание, в месеците след избора на господин Гешев за основен прокурор стана кристално ясно какъв брой прав е бил Адвокатският съвет на Адвокатска гилдия – Пловдив и какъв брой неправилен е бил изборът на Висшия правосъден съвет на Република България. Г-н Гешев освен поредно следваше странните и противоконституционни хрумвания, прокламирани от него преди избора му, само че ускори до последна степен отрицателното си отношение към българската адвокатура, както и грубото си пренебрежение към презумпцията за невиновност, създавайки рисковата и незаконна процедура да се показват в задатък елементи от събран доказателствен материал по досъдебни производства, изведен от подтекста, за да се дискредитират избрани жители, против които държавният уред е решил да окаже репресивно влияние.
И в случай че за госпожа Лаура Кьовеши приоритет на службата на европейския основен прокурор е битката против проведената престъпност и корупцията, то за господин Гешев, в качеството му на основен прокурор на България, приоритет е битката с битовата престъпност, подбудена от икономическите условия в страната, плод на ширещото се развиване на проведената престъпност и корупцията.
Междувременно станахме очевидци и на още едно проваляне на наш сътрудник, достигнал по разказан в басните на Михайловски метод до поста на правосъден министър на България. В профила си във Facebook господин Данаил Кирилов си разреши, употребявайки много дебелашки език, неприсъщ на юридическата общественост в страната, да разяснява събития, касаещи негов сътрудник и предходник на поста на министър на правораздаването – господин Христо Иванов. Вместо да се изуми от дейностите на чиновниците на НСО, разиграли се през седмицата пред очите на цялото общество, довели и до поругаването на националния байрак от хората, призвани да пазят българските институции (нещо което не е съумяла да направи никоя непозната войска, а направиха гардовете на НСО), господин Кирилов си разреши да занимава обществото с креативните си пориви и „ юридическите “ си мнения по случая. В разследване на това стана явно за следващ път, че юридическите познания на господин Кирилов не подхождат даже в минимална степен на условията на заемания от него пост. Недопустимо е министърът на правораздаването да не знае, че член 18 от Конституцията афишира крайбрежната плажна линия за изключителна държавна благосъстоятелност, както и че в практиката на Върховен касационен съд и Върховен административен съд поредно е изяснено, че статутът на парцелите като обществена държавна благосъстоятелност не се дефинира от това дали за тях е публикуван акт за обществена държавна благосъстоятелност или не защото, според член 5, алинея 1 и алинея 3 от ЗДС, актовете за държавна благосъстоятелност не пораждат права, а единствено установяват и удостоверяват такива права. Очевидно господин Кирилов не познава и член 4 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който планува, че жителите имат право на свободен и безвъзмезден достъп до морските плажове. Това е разбираемо за човек, който има вяра, че може да се търси отговорност на ръководителя на Върховен касационен съд за признатото в Тълкувателно решение на този почитан съд, само че нито една от горните позиции на господин Кирилов не може да бъде призната, когато е изразена в качеството му на правист и изключително на министър на правораздаването. Не подхожда на министър на правораздаването да се държи като велможа шут, сходно държание е унизително – както за институцията, по този начин и за българската правна общественост. Доколкото господин Борисов неведнъж е заявявал позицията, че господин Кирилов е измежду най-компетентните адвокати в неговата партия, на които той персонално държи най-вече в това му качество, то Бог да пази България от сходна „ подготвеност “, с чиито проявления се сблъскваме всекидневно.
Уважаеми сътрудници, съграждани, до през вчерашния ден в заплаха беше демокрацията в страната, от през вчерашния ден – в заплаха е държавността. Българската адвокатура не може да стои безучастна, когато се поругават по невиждан метод държавните институции, правата и достолепието на българските жители. Поради това ние молим за незабавни оставки на господин Иван Гешев и на господин Кирилов от заеманите от тях постове.
Апелираме към всички колегии и сътрудници в страната, които се усещат публично ангажирани и виновни, да изразят своята позиция по поставените въпроси и да се включат в битката за избавление на достолепието на българската нация, както са правили предшествениците ни доста пъти преди нас! Да живее България!

Адвокатски съвет – Пловдив
Адвокатски съвет – Стара Загора
Адвокатски съвет – Благоевград
Адвокатски съвет – Хасково
Адвокатски съвет – Смолян
Адвокати от цялата страна
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР