Адвокатката Клара Добрев, подкрепяща по-близки отношения с Европейския съюз, обеща

...
Адвокатката Клара Добрев, подкрепяща по-близки отношения с Европейския съюз, обеща
Коментари Харесай

Клара Добрев обеща да измести Орбан, печелейки първия тур на изборите на опозицията

Адвокатката Клара Добрев, подкрепяща по-близки връзки с Европейския съюз, даде обещание да измести Виктор Орбан от премиерския пост в Унгария, откакто завоюва първия тур на първичните избори на опозицията, които ще дефинират неговия противник на парламентарните избори следващата година, съобщи Ройтерс.

 Родената в София Клара Добрев се изправя против Виктор Орбан за премиерския пост Виж още

Добрев победи на първия тур, изпреварвайки левия кмет на Будапеща Гергей Карачон, който също води акция с проевропейска стратегия.

Добрев получи 34,8 % от гласовете, а Карачон - 27,3 %. Консервативният претендент Петер Марки-Зай остана трети с 20,4 %.

На парламентарните избори Орбан за първи път, откогато пристигна на власт през 2010 година, ще се изправи против единен фронт от опозиционни партии, включващ също по този начин социалистите, либералите и някогашната крайнодясна, а в този момент десноцентристка партия " Йоббик ".

Според социологическите изследвания националистическата партия ФИДЕС на Орбан и опозиционната коалиция са с изравнени позиции, което поражда изгледи за най-оспорваната изборна конкуренция от над 10 години.

Добрев съобщи на конференция нощес, че е подготвена за втория тур.

" Няма да спрем, до момента в който не победим Виктор Орбан и неговия режим ", сподели тя.

Добрев, която е заместник-председател на Европейския парламент, дава обещание да понижи бедността, да работи за приемане на еврото допустимо най-скоро и да поддържа правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ).

Тя е кандидатка на лявата Демократична коалиция, ръководена от някогашния маджарски министър председател Ференц Дюрчан, който е неин брачен партньор.

Дюрчан е персона, предизвикваща мощно разделяне. През 2006 година той призна в изявление, направено на партийна среща и станало публично притежание, че е излъгал за стопанската система, с цел да завоюва парламентарните избори. Дюрчан стана министър-председател през 2004 година като претендент на социалистите и заемаше поста до 2009 година, когато подаде оставка и основа Демократичната коалиция.

Орбан разказва опозицията, изключително Карачон и Добрев, като марионетки на Дюрчан.

Добрев, чийто татко е българин, е родена в София през 1972 година. Тя е внучка на почитан член на унгарската комунистическа партия и е израснала в богат квартал на Будапеща. Има висше обучение по стопанска система и право. Заемала е държавен пост при ръководството на социалистите, от който се отдръпва през 2004 година, когато брачният партньор й става министър председател. През 2019 година е водещ претендент на Демократичната коалиция на изборите за Европейски парламент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР