Адвокатка да се омъжи за обикновен работник? В наши дни

...
Адвокатка да се омъжи за обикновен работник? В наши дни
Коментари Харесай

Жените не са това, което бяха. Мъжете също

Адвокатка да се омъжи за елементарен служащ? В наши дни това към този момент не е неуместно. В цяла Европа дамите през днешния ден са по-добре образовани от мъжете. А това трансформира взаимоотношенията посред им, отбелязва вестник „ Нойе Цюрихер Цайтунг “ (НЦЦ).

Разликата в обществения статус на невестата и жениха епохи наред е била определящият фактор: принц и Пепеляшка , доктор и здравна сестра, водач и стюардеса.

По-доброто обучение е било непокътнато за синовете. Поради това мъжете са се женели прекомерно постоянно за дами от по-ниско обществено съсловие, а дамите постоянно са успявали да си избират мъж от по-висшите среди. Мъжът естествено е бил този, който обезпечава фамилията финансово .

С революцията в образованието през последните 30 години връзките обаче се трансформират. Вестникът цитира данни, съгласно които във всички европейски страни през днешния ден болшинството от дамите има по-добро обучение от мъжете.
 семейство ThinkStock/Getty Images
В България равнището на начетеност на дамите се изравни с това на мъжете още през 1971 година, при една трета от европейските страни - през 1985, а при съвсем всички останали - през 2009. Швейцарците бяха последни в това отношение - те реализираха този резултат чак през 2011 година, отбелязва изданието.

" В Европа се правят исторически промени "

За пръв път в историята към този момент имаше дами с по-висок учебен ценз от този на мъжете. Това се отрази мощно на брачния пазар: защото дамите с университетско обучение по традиция търсят сътрудници с по-висок обществен статус. Мъжете, които дават отговор на този аршин, стават ъгъл, а от ден на ден дами с висше обучение остават без сватбен сътрудник. Телевизионни серии от рода на " Сексът и градът " дължат триумфа си таман на постоянно оплакваната " самотност на умните дами ".

 Кадър от Кадър отGulliver/Getty Images
Сега обаче умните самотници към този момент не са толкоз доста: в случай че преди високо образованите дами най-често оставаха самотни, през днешния ден таман те са тези, които съумяват най-бързо да се омъжат.

Причината за това развиване е, че дамите с висше обучение изоставят обичайния ролеви модел . Иначе казано, лекарките към този момент си изберат за сътрудник освен лекари, а и мъже с по-нисък обществен статус.

Изследователите от екипа на плана сами са били сюрпризирани от тези констатации, тъй като очаквали, че добре образованите дами ще избират да остават сами , вместо да се омъжват за хора с по-ниско обществено състояние.
 двойка обич ThinkStock/Getty Images
Социалният статус може да е обвързван освен с по-висок учебен ценз, а и с по-високо възнаграждение. В това отношение мъжете и дамите ги разделя обичайна бездна от разлики в заплащането. При 66 на 100 от двойките в Европа мъжът получава по-висока заплата от дамата. Традиционните функции се постановат даже тогава, когато дамата печели в действителност по-добре. " Например в случай че мъжът и дамата са инженери и са заплатени еднообразно добре, дамата по-често е тази, която напуща работа и остава у дома, с цел да отгледа децата ", показва проф. Ян ван Бавел.

Традиционните функции в обществото се трансформират

Според допитване на портала за запознанства „ Parship ", 90 на 100 от 1000 мъже споделят, че им е безразлично дали бъдещата им партньорка печели повече или по-малко от тях. Жените обаче са по-традиционни : една трета от участничките в допитването споделят, че желаят сътрудникът им да печели повече от тях.

Освен това са се повишили условията на дамите към мъжете във връзка с тяхната просветеност, любовни умения, прелест и професионален триумф.
 Съвременните представители на мощния пол обезверено копнеят за романтика ThinkStock/Getty Images
Но както и преди, най-честата форма на връзки сред сътрудниците е тази, при която и двамата имат идентичен учебен ценз . 64 на 100 от европейците живеят в просветително хомогенна връзка, показва проучването.

*Вестник „ Нойе Цюрихер Цайтунг “ се базира на резултатите от един джендър-проект на Социологическия институт към университета Льовен в Белгия. 

Вижте още за мъжете, дамите и връзки сред тях:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР