Бордът на директорите на Пуерто Рико представя трети план в опит за преструктуриране на дълга на енергийната компания от $10 милиарда

...
Адвокатите са подали нов план за преструктуриране на $10 милиарда
Коментари Харесай

Адвокатите са подали нов план за преструктуриране на $10 милиарда дълг на енергийната компания на Пуерто Рико в последния опит да се сложи край на дълъг процес на фалит, белязан от остри преговори

От DÁNICA COTO Associated Press, 26 август 2023 г., 6:19 AM Енергийната компания на Пуерто Рико беше заведена късно в петък в последния опит да се сложи край на дълъг процес на фалит, белязан от остри преговори.

Планът, подаден от федералния контролен съвет, който наблюдава финансите на територията на САЩ, ще намали дълга на Electric Power Authority на Пуерто Рико с близо 80% до около 2,5 милиарда долара .

„Надяваме се, че ще затворим не само главата, но и по-голямата част от книгата за най-големия фалит в публичния сектор в Съединените щати,“ Робърт Мухика, изпълнителен директор на борда, каза на среща с репортери.

Ако бъде потвърден от федерален съдия по несъстоятелността, планът ще означава увеличение на вече високите сметки за електроенергия за много хора в острова, ако новата такса бъде одобрена от енергийното бюро на Пуерто Рико.

Средно жилищните сметки ще се увеличат с близо $9 на месец, а търговските сметки с $35.

Около 1,4 милиона клиенти не биха платили новата такса, ако консумират по-малко от 425 киловатчаса на месец, гласи планът. Средната месечна консумация на електроенергия за домашен клиент в САЩ е около 886 киловатчаса, според Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Последните увеличения на сметките за електричество бяха критикувани от мнозина на острова с 3,2 милиона души, засегнат от прекъсвания на електрозахранването, откакто мрежата беше разрушена от урагана Мария през 2017 г., като екипите едва наскоро започнаха да я възстановяват.

Най-новият планът за преструктуриране на дълга е подкрепен от компании, които държат повече от 40% от незастрахованите облигации, емитирани от Electric Power Authority на Пуерто Рико, според борда. Тези компании се съгласиха да закупят нови облигации, емитирани от властта, която след това ще използва тези пари, за да плати на някои кредитори в брой. Пуерто Рико обяви, че не е в състояние да изплати държавния си дълг от над 70 милиарда долара, натрупан от десетилетия на корупция, лошо управление и прекомерни заеми.

През 2017 г. подаде заявление за най-големия общински фалит в историята на САЩ. Оттогава по-голямата част от дълга на държавните агенции на Пуерто Рико беше преструктуриран, с изключение на този на енергийната компания, като усилията бяха спряни на фона на напрегнати и продължителни преговори.

Планът за преструктуриране на дълга, подаден в петък, е третият подобен план и идва, след като по-рано федерален съдия намали исковете на притежателите на облигации.

„Никой не печели … ако (електроенергийната компания) остава финансово нестабилна“, каза председателят на борда Дейвид Скийл по време на срещата с репортери.

Миналата седмица бившият член на борда Джъстин Питърсън, който беше назначен от тогавашния президент Доналд Тръмп, обяви, че подава оставка, защото не подкрепя сделка за преструктуриране, която според него е „несправедлива, принудителна и дискриминационна“. като същевременно запазва пенсиите напълно непокътнати. Това е грешно.“

Скийл каза, че планът може да бъде потвърден през януари, но има предизвикателства от онези, които се противопоставят на най-новия план.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР