Адвокатите по света са стачкували по различни причини. Във Франция

...
Адвокатите по света са стачкували по различни причини. Във Франция
Коментари Харесай

Заради ветото на президента! Адвокатите от цялата страна обявиха стачна готовност 

Адвокатите по света са стачкували по разнообразни аргументи. Във Франция през последните години те на два пъти „ окачваха тогите “ – поради пенсионната промяна, която орязваше фрапантно пенсиите им, за които сами бяха спестявали в обособена каса, както и поради усложнения в достъпа до делата.
Готовност за ефикасни протестни дейности оповестиха ръководителите на всички адвокатски колегии в страната ден, откакто президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в Закона за адвокатурата (ЗА).

Те разпространиха декларация (пълния ѝ текст виж тук), че са подготвени да спрат присъединяване си в работата на правораздавателната система, „ с всички произлизащи от това последствия “.,пише Лекс бг

„ С актуалната декларация заявяваме твърдата си подготвеност за пристъпване към ефикасни протестни дейности, които ще затруднят работата на редица институции в страната “, оповестиха юристите.

Следва да се означи, че неналичието на юрист може да провали провеждането освен на наказателните каузи, по които отбраната е наложителна, само че и на гражданските. От предходната година е в действие новата редакция на член 142, алинея 2 от Гражданския процесуален кодекс, съгласно която „ съдът отсрочва делото, в случай че страната и пълномощникът и или единствено пълномощникът не могат да се явят заради затруднение, което страната не може да в профил “. Тя размени работилото от 2008 година предписание, че делото се отсрочва, в случай че и страната, и пълномощникът ѝ не могат да се явят (повече виж тук).

Причината за острата реакция на адвокатурата е ветото на президента на измененията, с които се вкарват нови правила за установяване на особени представители и техните хонорари и за възраженията за прекаленост за разноските за юрист (подробно за претекстовете за ветото виж тук).

По отношение на особените представители, Радев се опълчва на това тяхното заплащане да се дефинира от локалния адвокатски съвет и декларира, че по този начин се изземват пълномощия на съда (наскоро Софийският адвокатски съвет разгласява подробна информация за това по какъв начин се дефинират особени представители в най-голямата гилдия, виж тук).

Председателите на всички адвокатски гилдия в страната декларират безапелационното си противоречие с причините на президента.

„ Създадените спънки по приемането и обнародването на законопроекта, считаме за откровена демонстрация на отвращение за осъществяване на действителна правосъдна промяна “, пишат те.

И коментират какъв ще е резултатът в случай че бъдат възприети претекстовете на Радев: „ Така на процедура юристите се трансформират в юрисконсулти и прислужници на съда, който първо избира юриста на страната, а след това и самичък му дефинира унизителни хонорари без ясни критерии и претекстове “.

„ Това неизбежно ще се отрази и на качеството на работата на юриста, надлежно на отбраната на неговите доверители. Неприемливо е да се дава превес на арбитъра, какъвто е съдът, да избира кой юрист кого да съставлява и да му дефинира възнаграждението. Определянето на юрист и неговото заплащане следва да се прави от адвокатският съвет, при спазване на справедливи критерии като стаж, умения и опит в съответните производства, само че не и от съда, чиито функционалности в процеса са други “, акцентират юристите.

По думите им, „ в случай че се допусне сходно субективно вмешателство на съда във връзка с юристите по каузи, то

реципрочно би трябвало наказателните правосъдни сформира, да могат да избират и кой прокурор да назначат в произвеждане по Наказателно-процесуален кодекс “.

В декларацията се показва, че вследствие на упоритите опити на адвокатурата, народните представители са се убедили, че измененията в закона ще донесат само изгоди на обществото и те бяха признати с огромно болшинство на второ четене от Народното събрание.

„ Приетите от Народно събрание промени в Закона за адвокатурата са напълно в интерес на жителите, като им подсигуряват опцията да получат съответна адвокатска отбрана пред съдилищата. Целта на закона е да внесе сигурност и юридически ред и във връзка с фигурата на особения представител, което е част от напъните Република България действително да стане правова страна, както е прокламирано в член 4 от Конституцията “, показват юристите.

Те акцентират, че измененията в ЗА са направени от самата колегия в сходство с правилата на самостоятелност, независимост и самоуправление на адвокатурата, закрепени в член 134 от Конституцията. „ Възпрепятстването на българската адвокатура да предложи съответна нормативна регулация, която да сътвори баланс сред свободния пазар на правни услуги в страната и нуждата от рационализиране на метода на организацията на особеното посланичество от адвокатурата, е жестоко отказване и несъобразяване с правилата, прогласени от член 134 от Конституцията “, безапелационни са юристите.

В декларацията се показва, че неприемливо в претекстовете си за ветото президентът приравнява адвокатската услуга на комерсиална активност.

„ Адвокатската активност по посланичество пред съд не е елементарна услуга, а активност в полза на правораздаването,

която цели да обезпечи отбрана на правата и ползите на жителите и юридическите лица и без значение, че генерира приход за юриста има друга от стопанската цел – да обезпечи ефикасна отбрана и да подсигурява правото на обективен развой “, припомнят юристите.

И декларират: „ Противопоставяме се на грубото тъпчене на правилото на независимост на договарянето, на който се основава адвокатската услуга, която е услуга intuitu personae, страни по който контракт са само юристът и неговият доверител и всякаква интервенция на трети лица в тези доверителни връзки е опасност за правата доверителите ни “.

Председателите на всички колегии в страната сочат, че претекстовете на Румен Радев за ветото напълно преповтарят тези на Съюза на съдиите против промените в ЗА и това „ буди основателни подозрения за зависимости и слага въпроси от какво са подбудени те “.

„ Проявата на пренебрежение към представителите на единствената конституционно закрепена свободна специалност, призвана да подкрепя жителите и организациите при отбрана на техните права и законни ползи и да бъде коректив на съда, намираме за демонстрация на пренебрежение към правовия ред въобще “, пишат юристите.

Те показват убедеността си, че следва да бъдат подхванати решителни, а не половинчати ограничения за възстановяване работата на правораздавателната система, водещи до превръщането на България в същинска правова страна с правораздавателна система, гарантираща бързо и качествено правораздаване и ползваща се с високо доверие в обществото. „ В противоположен случай, сме подготвени да спрем присъединяване си в нейната работа, с всички произлизащи от това последствия “, заявяват юристите.

Комисията по конституционни и правни въпроси ще разисква ветото на президента във вторник, а пленарната зала би трябвало да го гласоподава до края на седмицата, защото е последната, в която ще заседава преди изборите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР