Адвокатите на първия човек, обвинен съгласно законите за чужда намеса

...
Адвокатите на първия човек, обвинен съгласно законите за чужда намеса
Коментари Харесай

Първият човек, обвинен съгласно законите за чуждестранна намеса в Австралия, отрича да работи за Китай

Адвокатите на първия човек, упрекнат според законите за непозната интервенция в Австралия, споделиха пред съда, че е направено подаяние за болница посредством министър от федералното държавно управление не беше прикрит опит за ласкателство от името на Китайската комунистическа партия

От Асошиейтед прес, 17 ноември 2023 година, 4:08 ч.

МЕЛБЪРН, Австралия -- Адвокатите на първия човек, упрекнат по законите за задгранична интервенция в Австралия, настояха в съда в петък, че подаяние за болница, направено посредством министър от федералното държавно управление, не е прикрит опит за добиване на снизхождение от името на Китайската комунистическа партия. < /p>

Бизнесменът от Мелбърн и водач на локалната общественост Ди Сан Дуонг, 68, се пледира за почтен пред Окръжния съд на щата Виктория по обвиняване в подготовка или обмисляне на непознато интервенция. Дуонг, роден във Виетнам, който пристигна в Австралия през 1980 година като емигрант, е изправен пред евентуална присъда от 10 години затвор, в случай че бъде приет за отговорен в знаковото дело.

Той е първият човек, който ще бъде упрекнат според федералните закони, основани през 2018 година, които не разрешават скритата непозната интервенция във вътрешната политика и трансформират индустриалния шпионаж в интерес на непозната мощ в закононарушение. Законите наскърбиха най-важния търговски сътрудник на Австралия, Китай, и форсираха утежняването на двустранните връзки.

Твърдението се основава на инспекция за оригиналност, която Дуонг връчи на тогавашния министър от кабинета Алън Тъдж на медийно събитие през юни 2020 година като подаяние за реакцията на пандемията на Кралската болница в Мелбърн.

37 450 австралийски $ (тогава еквивалент на $25 800, в този момент $24 200) подаяние е събрано от локалната китайска диаспора в Мелбърн.

Адвокатът на отбраната Питър Чадуик сподели на журито, че Дуонг отхвърля „ с допустимо най-категорични думи “ обвиняванията на прокурорите, че се е опитал да повлияе на Tudge с чека. Дуонг беше локален президент на публичната група Oceania Federation of Chinese Organisations, световна група за хора с китайско завещание от Виетнам, Камбоджа и Лаос.

Чадуик също отхвърли че Дуонг, който е необятно прочут като Съни, е бил вербуван от или е сътрудничил с някой, обвързван с Китайската комунистическа партия.

„ Страхът от Коронавирус витаеше като мрачен облак над китайската общественост в Мелбърн “, сподели Чадуик пред съда.

„ На този декор господин Дуонг и други етнически китайски членове на нашата общественост взеха решение, че желаят да създадат нещо, с цел да трансформират тези несправедливи усещания “, добави Чадуик.

Прокурорите настояват, че Дуонг е споделил на сътрудниците си, че чака Тъдж да стане идващият закостенял министър-председател на Австралия. Но Тъдж напусна Народното събрание тази година, няколко месеца откакто лявоцентристката Лейбъристка партия завоюва изборите.

Дуонг беше претендент за консервативната Либерална партия на изборите във Виктория през 1996 година и остава деен в партийната политика.

Партиен чиновник Робърт Кларк свидетелства в петък, че е отхвърлил като „ доста повърхностни и наивни “ няколко от политическите оферти на Duong. < /p>

Предложенията включват Китай да построи първата в Австралия високоскоростна влакова линия сред Мелбърн и Бризбейн.

Прокурорите започнаха делото си в четвъртък с изказвания, че Дуонг е имал секрети връзки с световните старания за пробутване на ползите на Китайската комунистическа партия.

„ Преди да започнете да мислите за разузнавач романи и филми за Джеймс Бонд, това в действителност не е случай за шпионаж “, сподели прокурорът Патрик Дойл пред журито.

„ Всъщност не става дума за шпиони като такива. Това е случай на доста по-фина форма на интервенция. Става дума за въздействие “, добави Дойл.

Процесът продължава идната седмица.

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР