Адвокатът на Тръмп Джулиани се предаде, обвинен в изборно дело в Джорджия

...
Руди Джулиани, бившият кмет на Ню Йорк и личен адвокат
Коментари Харесай

Руди Джулиани, бившият кмет на Ню Йорк и личен адвокат на бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп, беше наказан в затвор в Джорджия по обвинения, свързани с усилия да отмени резултатите от изборите в щата през 2020 г.

Джулиани излетя от дома си в Ню Йорк за Атланта, Джорджия, в сряда следобед, за да се предаде на властите в затвора на окръг Фултън.

Той, Тръмп и 17 други съзаговорници бяха обвинени миналата седмица по обвинения, че са заговорничели за подкопаване на президентските избори през 2020 г. чрез натиск върху местни служители, правене на неверни изявления и опит за измама на държавата, включително чрез манипулиране на машини за гласуване.

Но Джулиани удари предизвикателна нотка преди, когато се подготви да се предаде в сряда сутринта.

„Отивам в Джорджия и се чувствам много, много добре, защото чувствам, че защитавам правата на всички американци“, каза Джулиани, бивш федерален прокурор, пред репортери. "Казвам истината. Те лъжат.“

Веднъж в окръг Фултън властите изготвиха протокол за ареста на Джулиани, като взеха отпечатъците му от пръсти и снимки. След като беше подсъдим, Джулиани беше освободен срещу гаранция от $150 000 - втората най-висока сума за обвиняем по делото след тази на Тръмп.

Всички обвиняеми по обвинителния акт в Джорджия са изправени пред краен срок до петък на обяд местно време, за да се предадат на властите. Тръмп трябва да се предаде в четвъртък в същото заведение.

Адвокатите Кенет Чезебро, Сидни Пауъл и Рей Смит също се предадоха в сряда, докато бившите лидери на Републиканската партия в Джорджия Кати Латам и Дейвид Шафър бяха резервирани за една нощ, според властите.

Бившият адвокат на Тръмп Джон Ийстман и наблюдателят на републиканците Скот Хол бяха първите, които се предадоха на властите, пристигайки в затвора във вторник.


„Изстрел за кмета“

Джулиани беше една от най-известните обществени фигури, прокарали неверни твърдения, че президентските избори през 2020 г. са били помрачени от злоупотреби.

Тръмп загуби изборите от демократа Джо Байдън. Но въпреки това президентът републиканец и неговите съюзници твърдяха, че измамата им е отнела победата, особено в щати като Джорджия, където надпреварата беше напрегната.

Джулиани прокара наратива за „фалшифицираните избори“ в публични изяви в цялата страна, прочуто с провеждането на скандална пресконференция в компанията Four Seasons Total Landscaping извън Филаделфия, Пенсилвания, след вота.

В широкообхватното обвинение от 98 страници в Джорджия Джулиани беше обвинен в правене на неверни изявления относно изборни измами в неуспешен опит да убеди държавни служители да одобрят алтернативен набор от избиратели, които биха подкопали процеса на сертифициране на Избирателната колегия и биха задържали Тръмп на власт.

Освен това Джулиани е обвинен в представяне на неверни твърдения в съдебни документи и прокарване на лъжи относно машините за гласуване в щата.


Както всички обвиняеми по делото, Джулиани също беше обвинен по щатския закон за повлияни от рекет и корумпирани организации, известен още като RICO. Законът, който обикновено се използва срещу престъпни организации и корупция, позволява на прокурорите да повдигнат обвинения на множество хора, които извършват отделни престъпления, докато работят за постигане на обща цел.

Като прокурор в началото на кариерата си, Джулиани разчита до голяма степен на федералната версия на закона RICO, за да преследва агресивно скандалните престъпни семейства в Ню Йорк.

Той намекна за иронията, когато напусна дома си в сряда, за да пътува до Атланта.

„Снимат ме, не е ли хубаво? Изстрел за кмета, който вероятно вкара в затвора най-лошия престъпник на 20-ти век“, каза той пред репортери, без да уточнява за кого става дума.

Той твърди, че обвинителният акт за изборите в Джорджия е „нарушил правото на хората на Първата поправка“ на свобода на словото, твърдейки, че той и неговите съобвиняеми просто са излъчили оплаквания относно избори, които според тях са били „зле проведени или неправилно проведени“.

Продължаващи правни проблеми за Тръмп

Тръмп също така е обект на три други обвинения, ставайки първият президент на САЩ, настоящ или бивш, изправен пред криминални обвинения.

Първият дойде през април, когато окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг повдигна обвинения на щатско ниво срещу Тръмп за предполагаемо фалшифициране на бизнес записи в схема за тайни пари, докато се кандидатира за президент през 2016 г.

След това, през юни, Тръмп се сблъска с първото си федерално обвинение, свързано със секретни документи, за които се твърди, че е взел от Белия дом след президентството си и е отказал да се върне.

Второ федерално обвинение дойде по-рано този месец, също свързано с предполагаемите му усилия да отмени президентската надпревара през 2020 г. Федералните прокурори повдигнаха четири обвинения в престъпления по този случай, включително заговор за измама на САЩ и заговор срещу права.

Тръмп отрече да е извършил неправомерни действия във всички случаи и твърди, че обвиненията са част от усилията да се провали неговата президентска кампания през 2024 г. В момента той е фаворит на Републиканската партия.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР