Адвокатът на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж - Марк Самърс,

...
Адвокатът на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж - Марк Самърс,
Коментари Харесай

Адвокатът на Асандж в съда: Той се опасяваше от похищение от САЩ

Адвокатът на създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж - Марк Самърс, съобщи в съда в Лондон, че неговият клиент се е страхувал, че американските управляващи могат да го похитят, да го натикан в пандиза или да го убият.

Това е повода Асанж да наруши изискванията на мярката за задържане, сподели в Кралския съд на лондонския регион Саутуарк юристът на Асанж.

" Смятаме, че тези страхове са изцяло основателни ", акцентира юристът, отбелязвайки, че американското министерство на правораздаването може да му предяви обвиняване за няколко десетки години затвор, престояване във военната база в Гуантанамо или смъртно наказване.

" Тогава, решавайки да потърси леговище в посолството на Еквадор, опасявайки се от екстрадиция от Швеция в Съединени американски щати, където можеха да му предявят съществени обвинявания и да го слагат в изолираност той (Асанж) допусна, че употребява своето законно право (на отбрана от преследване) ", съобщи неговият бранител. Той също съобщи, че следствията от решенията на Асандж - съвсем 7 години непринудено изгнание в посолството на Еквадор, изцяло са сравними с изискванията в пандиза.

Самерс добави, че лекарят, прегледал Асандж, го е диагностицирал със среднотежка меланхолия, зараза на дихателните пътища и проблеми със зъбите, които са резултат от дългото престояване в посолството.

" Фактът, че той е решил да остане в тази стая (в дипломатическото посланичество на Еквадор), без значение от депресията и болката, която е изпитвал, може да ви покаже какъв брой съществени са били неговите опасения, свързани с екстрадиция в Съединени американски щати ", съобщи Самерс.

По време на съвещанието бранителят на Асандж прочете извинения от името на създателя на WikiLeaks във връзка нарушаването на изискванията за освобождението му под парична гаранция.

" Сблъсках се с ужасни условия. Направих това, което тогава ми се струваше най-хубаво и се надявах, че то ще докара до правно контролиране (на въпроса) сред Еквадор и Швеция ", призна Асандж.

Съдебното съвещание стартира в сряда и както обясниха на формалната си страница в Twitter от WikiLeaks, решението е показано на 1 май.

Припомняме, Асандж бе наказан на 50 седмици затвор.

Броят на протестиращите на улиците пред постройката на Кралския съд Саутруарка се усилва. Хората носят плакати с гледище Асандж да бъде освободен. Техните викания се чуват и в заседателната зала. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР