Адвокат Валери Пейчев е нает да защитава правата на временно

...
Адвокат Валери Пейчев е нает да защитава правата на временно
Коментари Харесай

Адвокатът на ст. комисар Рогачев: Отстраниха го, защото иска...

Адвокат Валери Пейчев е нает да пази правата на краткотрайно отстранения от служба полицейски шеф старши комисар Йордан Рогачев. " Марица " беседва с юриста, който е някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи, с цел да разбере повече детайлности за проблема и претекстовете за формираното дисциплинарно произвеждане.



- Адв. Пейчев, какви са претекстовете за започнатото дисциплинарно произвеждане против старши комисар Рогачев и краткотрайното му премахване?

- Вътрешният министър Бойко Рашков е образувал дисциплинарно произвеждане на 18 юни с негова заповед. Съгласно закона то е предоставено за инспекция на дисциплинарно проверяващ орган в лицето на трима чиновници от дирекция „ Дисциплина и дисциплинарна процедура “ на Министерство на вътрешните работи. Като съображение министърът е показал докладна бележка на настоящия шеф на пловдивската полиция комисар Петър Тодоров, в която се съдържат данни за нарушавания на служебната дисциплинираност, осъществени от Рогачев. Конкретно - това, че от ​назначаването му на 31 юли 2019 година досега на отстраняването му той редовно се явявал на работното си място към 8.30 часа и след оперативката, към 9.30 ч., е напускал постройката на Областната дирекция. Връщал се в края на работния ден, към 16.30 часа. През деня със служебната кола и без връзка със служебната си активност посещавал разнообразни места в района. Посочено е, че са посещавани Пазарджик, Велинград, Стрелча, Пещера, Костандово и така нататък

След това в заповедта на министъра са посочени съответни дати - от 15 януари до 17 февруари 2020 година, като са приложени данни, свалени от камерите на АПИ, ситуирани по пътищата. Тук желая да отбележа, че според признатите правила камерите на АПИ могат да бъдат употребени единствено за досъдебни производства. За мен е доста забавно по какъв начин бяха събрани данните за дисциплинарно произвеждане. Съдът споделя, че това е неприемливо. Министърът е определил дисциплинарно проверяващ орган, който по закон е самостоятелен, и е упълномощил да се извърши инспекция в границите на 2 месеца. С процесната заповед той е отстранил господин Рогачев. Сега ще се прави дисциплинарно следствие в границите на тези 2 месеца.

- Как ще коментирате метода на връчването на заповедта за премахване?

- Написах искане от името на старши комисар Рогачев и го изпратих на ръководителя на дисциплинарно проверяващия орган да ми изпратят доказателствата, които са събрали. Това го направих през вчерашния ден сутринта, а следобяд към този момент му бе връчена заповедта по анормален метод, съгласно мен. Първо, в заповедта е написано, че връчването би трябвало да се извърши от дисциплинарно проверяващия орган. А се оказа, че пред къщата на Рогачев и брачната половинка му в кв. Прослав, която се знае от всички, в това число и от шефа Петър Тодоров, идва бус на „ Специализирани полицейски сили “, от който слизат трима униформени и двама цивилни, препречват му пътя да си вкара колата в гаража и се стартира процедура по връчването. Тези хора не са упълномощени да му връчат заповед, само че тя е при тях. Кой е разпоредил това, ще разберем, когато получим доказателствата. Съответно, когато се получи тази докладна бележка, ще разберем и кой е източникът на сигнала. Сега единствено допускаме кой е, само че това съмнение ще се материализира, с цел да се обясни против какво тъкмо и по какъв метод да се реализира отбраната на Рогачев.

- Какви са вероятните сюжети за старши комисар Рогачев?

- Възможните сюжети са следните. Дисциплинарното произвеждане завършва със информация от страна на дисциплинарно проверяващия орган, срещат Рогачев с нея, дават му опция да изрази мнение. След това изготвят систематизирана информация, като в тези два документа се декларира от проверяващите, че Рогачев е направил нарушаванията, за които се твърди. При това състояние комисията предлага на министъра да бъде дисциплинарно уволнен.

Вторият сюжет е да не се съберат доказателства, комисията да предложи на министъра да се приключи това произвеждане и надлежно Рогачев да бъде възобновен на работа. Законът за Министерство на вътрешните работи претърпя промени и се даде опция на всички чиновници в системата да употребяват адвокатска помощ. Законът ограничи времето за премахване ​- то може да стане за 2 месеца и да бъде удължено с още един. Отстраняването си е самостоятелен развой. С две думи - в един миг може да настъпи крайният период за това премахване, а инспекцията да не е завършила. Но служителят би трябвало да бъде възобновен на работа. По-рано за това премахване нямаше период. Но това са двете благоприятни условия - или да бъде дисциплинарно уволнен, след което ще има право да апелира пред съда на две инстанции, или обвиняванията да бъдат снети като недоказани и надлежно министърът да приключи дисциплинарното произвеждане.

- Какво е мнението ви за протичащото се към старши комисар Рогачев, който се трансформира в съществена тематика на медиите в Пловдив?

- Много неприятно е протичащото се. Около него се сътвори напрегната атмосфера, че видите ли, той злоупотребява с ситуацията си, укрива се. Не знам за какво. До момента министър Рашков споделя, че против Рогачев няма нищо. В един миг започнаха да го свързват с някакви случаи. Така или другояче, това влияе върху здравето на Рогачев. Още повече че има забележителен фамилен проблем, който му постанова да употребява отпуск по бащинство. Той ще каже по кое време ще даде повече детайлности. Аз самият не знам какъв е този проблем, само че е дал съображение да изиска и да получи позволение за отпуск. Изобщо не е прелестно това, което става с него, само че аз го посъветвах да събере сили. Ще се употребяват единствено юридически причини пред комисията. Включително в този момент ще нападаме отстраняването в съда.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР