Адвокат Росица Матева е кандидатурата на Изправи се! Мутри вън!

...
Адвокат Росица Матева е кандидатурата на Изправи се! Мутри вън!
Коментари Харесай

Адвокат Росица Митева е предложението на Изправи се! Мутри вън! за член на ЦИК

Адвокат Росица Матева е кандидатурата на " Изправи се! Мутри вън! " за член на ЦИК. По новите правила обединението има право на един член на централната изборна администрация. Новината беше обявена от ръководителя на парламентарната група.

Росица Матева е ръководител на Обществения съвет към досегашната ЦИК и имаше основна роля при разяснителната капания за машинното гласоподаване.

" Предлагаме госпожа Матева, която е предходна през всички равнища на изборната администрация. Била е член на СИК, РИК, на ЦИК през интервала 2014- 2016 година Сега е ръководител на Обществения съвет. Наистина човек с опит, честен, с експертиза, юрист с положително име, с близо 30 годишна процедура. Смятам, че и останалите партии и обединения би трябвало да излъчат такива хора, които са потвърдени, безспорни експерти и специалисти, които да имат опит и подготовка за провеждането на почтени избори ", сподели Манолова.

Манолова изясни, че съгласно Изборния кодекс като най-малката парламентарна група " Изправи се! Мутри вън " не могат да оферират ръководител на ЦИК, по тази причина ще предложат Матева за член и зам.-председател.

На въпрос дали новата ЦИК ще успее бързо да свикне с изборните правила, които се одобриха предходната седмица и сериозните промени в тях изключително за българите в чужбина, Манолова сподели:

" Сериозна е тази промяна най-много във връзка с вота на нашите сънародници зад граница. Правилата са такива, каквито бяха през 2014 година, когато аз участвах в правенето на кодекса. Изборите зад граница няма да основат никакъв проблем. Жалко е, че не бе възприето да се направи избор по пощата в този момент и незабавно, само че аз съм сигурна, че за идващите избори ще има електронно гласоподаване, с цел да може българите, където и да са те по света, да могат да упражнят своя избор. "

Утре президентът привиква всички партии на съвещания за лъчение на нова ЦИК. С последните промени в Изборния кодекс бе решено президентът да организира съвещания за нови членове на изборната комисия и да разпусне старите.

" Не разбирам за какво останалите партии крият своите оферти. Според мен всеки от нас от дълго време е подготвен с човек, който ще предложи в ЦИК. Този развой би трябвало да е обществен, открит и никой да няма терзания за индивида, който предлага ", сподели още Манолова

Днес и Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия заседава изключително, с цел да предложи свои членове на ЦИК.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР