Адвокат Марин Марковски разкритикува законовите промени, които дават право на

...
Адвокат Марин Марковски разкритикува законовите промени, които дават право на
Коментари Харесай

Адвокат Марковски за законови промени: Те са удар срещу независимостта на съдиите

Адвокат Марин Марковски разкритикува законовите промени, които дават право на един и същи арбитър да дефинира мярка за неотклонение и след това да води делото против даден обвинен. Според него тези промени са удар против независимостта на съдиите. В ефира на Дарик Марковски изясни, че по този метод има риск арбитър, който е оставил в ареста обвинен дълго време, да го осъди незаслужено.

„ От няколко месеца, а може даже да е и малко повече, одобриха като процедура, че не е належащо съдията, който се занимава с това да пусне или не по мярката, да разсъждава доста по доказателствата, тъй като позволиха съдиите, които се произнасят за ограниченията, да бъдат арбитър и по делото. И тъй като този арбитър, който се произнася, примерно от Ловешкия съд, се произнесе за мярката, може да бъде и в правосъдното съвещание арбитър. Нека си отговорим на въпроса - този арбитър като го е държал този човек 7-8 месеца в ареста, по-късно му стане арбитър, по какъв начин ще го оправдае? И по този начин той е задължен да го осъди. А от време на време доказателствата не са задоволителни. Това е първият удар по съдийската самостоятелност и по честния съд “, сподели юрист Марковски.

Той очерта и съгласно него втория удар:

„ Понеже те обрисуваха процедура в този момент - ние към този момент няма да разсъждаваме дали има задоволително доказателства, тъй като можем да станем съдии, не разсъждаваме по въпроса за доказателствата. Тоест когато те не разсъждават за доказателствата по време на решение на въпроса за мярката за неотклонение, какво вършат?! Това е разруха! Това е отвод от правораздаване. Арестуват го, съдията споделя, че не разсъждава дали има доказателства и дали това обвиняване ще може да стане евентуално, да влезе в действие присъда и да издържи в съда. Аз, откакто мога да бъда арбитър, няма да обмислям по доказателства и те го споделят. И го споделят най-тържествено. Така ми дадоха отговор и в съда - съгласно новите промени, макар че те не са дословни, ние може да не разясняваме доказателствата. Е, къде има страна, когато съдията, с цел да пусне или не някой, няма да разяснява доказателствата. Хората не го схванаха, а в България стана ужасно “, добави Марковски. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР