Адвокат Джером Пауъл положи клетва като 16-ия президент на Федералният

...
Адвокат Джером Пауъл положи клетва като 16-ия президент на Федералният
Коментари Харесай

Джером Пауъл положи клетва като 16-ия президент на Фед

Адвокат Джером Пауъл постави клетва като 16-ия президент на Федералният запас на Съединени американски щати на къса гала в заседателната зала на централната банка, съобщи Асошиейтед прес.

В малко видео послание, Пауъл даде обещание да поддържа трайния стопански напредък, постоянния трудов пазар и ценовата непоклатимост.

Той поема поста от Джанет Йелън, която бе първата жена, застанала отпред на централната банка в 100-годишната й история.

Президентът Доналд Тръмп номинира Пауъл, откакто реши да наруши традицията, открила се в последно време, и да не предложи Йелън за втори четиригодишен мандат.

Във видео посланието си Пауъл не загатва разтърсванията на финансовите пазари, които сринаха котировките в края на предходната седмица.

Пауел е роден във Вашингтон на 4 февруари 1953 година. Той е юрист и състоятелен някогашен капиталов банкер. Сенатът го утвърди на поста му в края на януари с голямо болшинство от 85 гласа " за " и 12 " срещу.

Макар да не е икономист по обучение, юристът Пауъл е бил почитан чиновник във финансовото министерство на Съединени американски щати по време на президентството на Джордж Буш-старши и през 2012 година бе посочен от президента демократ Барак Обама за член на управителния съвет на Фед.

На този пост той е работил с някогашния президент на Фед Бен Бърнанке, когато от 2013 година централната банка на Съединени американски щати стартира да свива голямата си поддръжка за стопанската система на страната, изразяваща се във вливане на свежи пари.

След това работи с демократката Йелън, чиито решения постоянно е подкрепял, и най-много излизането от по този начин наречената политика на количествено облекчение (QE), прилагана след финансовата рецесия, а по-късно и за последователното повдигане на лихвите.

Състоянието на Пауъл за интервала 2012-2017 година се прави оценка от 20 до 55 милиона $. Според данни на " Вашингтон пост " той ще бъде най-богатият централен банкер на Съединени американски щати от времето на Маринър Екълс, който е ръководел Фед от 1934 до 1948 година. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР