Advanced Micro Devices Inc. се похвали с нов модел сървърен

...
Advanced Micro Devices Inc. се похвали с нов модел сървърен
Коментари Харесай

AMD пусна по-евтин и по-производителен сървърен процесор от Intel

Advanced Micro Devices Inc. се похвали с нов модел сървърен процесор, за който твърди, че е по-производителен и по-евтин от предлагането на конкурентната Intel Corp., написа Bloomberg. И акцентира, че с него е спечелила нов огромен клиент - Гугъл.

Epyc ще има до 64 ядра и ще бъде създаден по 7nm развой, заяви основният изпълнителен шеф Лиса Су. Увеличената продуктивност и успеваемост ще понижат разноските на центровете за данни на половина, увери тя.

Под управлението на СУ AMD се пробва да скъса с предишното и да покаже, че може да основава процесори, които да се съревновават с тези на Intel. С новия артикул компанията се насочва към доходоносния пазар на сървърни процесори.

" Ние едвам в този момент започваме да навлизаме на пазара за сървъри. Това, което можете да очаквате от нас, е поредност. Не става въпрос единствено за едно потомство чипове. Става въпрос за построяването на пътна карта за доста последващи поколения ", сподели Су.

Гугъл към този момент употребява новите процесори Epyc в своите центрове за бази данни и ще употребява още в сървърните си уреди, които поддържат облачните услуги на компанията. " Вече следим страхотни резултати от разнообразни проби и натоварвания ", сподели инженерният вицепрезидент на Гугъл Барт Сано.

Преди към десетилетие AMD съумя да завладее 20 % пазарен дял. След това обаче последваха няколко забавяния на нови артикули, което удари тежко имиджа на компанията. Освен това процесорите не отговаряха на настояванията на клиентите за продуктивност. В последна сметка това разреши на Intel да завладее съвсем целия пазарен дял на AMD, като последната падна до по-малко от 1% от продажбите.

Възстановяването към този момент е очевидно и към края на второто тримесечие AMD има 3,4% дял на пазара съгласно Mercury Research, което е скок с 1,4% по отношение на същия интервал на 2018 година.

Всеки чип от този диаметър умерено може да коства към 10 000 $. Цената на Epyc на AMD обаче е по-ниска - 7 000 $. От компанията направиха и проби, съгласно които новият им процесор превъзхожда процесорът на Intel Xeon 8280M, който е и много по-скъп - 13 000 $. Въпреки това от управлението на Intel са безапелационни, че продуктите им са положителни и те остават уверени в тях.

" Естественото държание на пазара допуска, че клиентите би трябвало постоянно да търсят по-добрата оферта за тях. А нашата работа е да продължаваме да сме номер 1 и да печелим този бизнес ", съобщи вицепрезидентът и общоприет управител на подразделението Xeon на Intel Лиза Спелман. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР