Адриан е роден в аристократично семейство, но рано остава сирак.

...
Адриан е роден в аристократично семейство, но рано остава сирак.
Коментари Харесай

10 юли 138 г. Умира император Адриан

Адриан е роден в аристократично семейство, само че рано остава сирак. Той е осиновен и отгледан от император Траян, който е негов родственик. Въпреки забележителната си военна кариера, Адриан е прагматичен държател, който се старае да заобикаля споровете и войната.

Той ръководи 20 години - време, през което се укрепват и стабилизират границите на империята. Привърженик е на изкуствата и изключително на архитектурата. Освен вилата край Тиволи, за която историята твърди, че е по негов план, той строи храмове и театри.

Известният палат Сант Анжело наоколо до катедралата „ Св. Петър”, е издигнат за негов пантеон. По време на ръководството му, с негово присъединяване е построено най-великолепното създание на римската архитектура - Пантеонът в Рим - постройката, чийто купол като техника на строеж, размер и градивно достижение, остава непостижим до построяването на катедралата „ Св. Петър”.

Адриан строи и стената, ограничаваща северозападната граница на империята, „ която да раздели римляни от варвари”. Това е известният Адрианов вал на територията на днешна Англия.

Нещо любопитно: Адриан е първият римски император, който е изобразяван с брада. Това значително се смята за въздействието, което е оказвала елинската просвета върху него. Външният му тип печели голям брой подражатели.

Знае се, че в интервала 124-125 година Адриан посещава провинциите Тракия и Мизия.

Най-значимият градеж във Филипопол от времето на Адриан е стадионът. Той е построен при започване на ІІ в. Мраморна плоча, открита при разкопките на сфендоната, потвърждава, че Антиной, любимецът на император Адриан, също е бил почетен със надпревари в стадиона на Филипопол. По негово време не престават строителни работи и по театъра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР