Администрацията по храните и лекарствата одобри искане от Eli Lilly

...
Администрацията по храните и лекарствата одобри искане от Eli Lilly
Коментари Харесай

FDA одобрява ново лекарство за отслабване, Zepbound от Eli Lilly

Администрацията по храните и медикаментите утвърди искане от Eli Lilly в сряда да стартира да предлага на пазара своето лекарство тирзепатид, което е маркирано като Mounjaro за диабет, под нова марка също и за намаляване.

Въпреки че Mounjaro към този момент е бил употребен от някои пациенти " не по предопределение " за намаляване, новото утвърждение от FDA ще разреши на производителя на медикаменти да стартира публично да продава и предлага на пазара тирзепатид - с марката Zepbound — също и за загуба на тегло.

Zepbound ще бъде наличен за пациенти в Съединени американски щати до края на годината, сподели производителят на медикаменти.

известие за вести, че лекарството ще се продава на по-евтина каталожна цена в сравнение с своите съперници на семаглутид от Novo Nordisk, които са маркирани като Wegovy за намаляване и Ozempic за диабет.

„ Новите благоприятни условия за лекуване дават вяра на доста хора със затлъстяване, които се борят с това заболяване и търсят по-добри благоприятни условия за ръководство на тежестта “, сподели Джо Надгловски, основен изпълнителен шеф на Коалицията за деяние против затлъстяването, в известието на Eli Lilly. Групата получава финансиране от Eli Lilly и други фармацевтични и здравни компании.

Одобрението на Zepbound от FDA се основава отчасти на изпитване на възрастни без диабет, което открива, че участниците, които са били приблизително 231 паунда първоначално от изпитването — на които е дадена най-високата утвърдена доза, изгубиха към 18% от телесното си тегло спрямо плацебо.

„ В светлината на възходящите равнища както на затлъстяването, по този начин и на наднорменото тегло в Съединените щати, днешното утвърждение се отнася до неудовлетворена здравна потребност “, сподели доктор Джон Шаретс на FDA, шеф на отдела на организацията за диабет, липидни нарушавания и затлъстяване, в известие за вести.

Въпреки че няма резултати от огромни клинични изпитвания, сравняващи В съпоставяне с медикаментите на Novo Nordisk и Eli Lilly, има някои проучвания, които допускат, че Zepboud може да надмине Ozempic.

Мета-анализ, показан на годишната среща на Европейската асоциация за проучване на диабета през октомври, заключава, че тирзепатид е „ по-ефективен за загуба на тегло от семаглутид, с по-голям резултат на загуба на тегло при по-високи дози, ", само че признава рестриктивните мерки в опита си да направи директни съпоставения на двете.

В отчет по-рано тази година, сравняващ семаглутид и тирзепатид за диабетици, Институтът за клиничен и стопански обзор заключи, че тирзепатид демонстрира " по-голямо понижение " в тежестта и други основни маркери, само че „ има по-голяма периодичност на стомашно-чревни странични резултати, тежки нежелани реакции и спиране в съпоставяне със семаглутид. “

Zepbound носи риск от набор от евентуални странични резултати, FDA споделя, в това число гадене, диария, повръщане, запек и косопад.

Както при други медикаменти за намаляване от този клас, някои от страничните резултати на Zepbound могат да бъдат съществени.

Хора с анамнеза за тежка гастропареза или стомашна парализа не би трябвало да употребяват лекарството, споделя FDA.

И Eli Lilly, и Novo Nordisk са изправени пред изказвания, че техните медикаменти могат да причинят стомашна парализа. FDA неотдавна се реалокира да признае известията за илеус или задръстване на червата върху етикета на Ozempic.

Агенцията също по този начин отбелязва, че други хора може да са изложени на по-висок риск от по-тежки проблеми от Zepbound, в това число пациенти с анамнеза за медуларен рак на щитовидната жлеза, инфектиране на панкреаса или тежко стомашно-чревно заболяване.

Също по този начин не би трябвало да се комбинира с други по този начин наречени GLP-1 рецепторни агонисти, които включват брат му Mounjaro, както и Wegovy и Ozempic.

„ Безопасността и успеваемостта на едновременното приложение на Zepbound с други медикаменти за ръководство на тежестта не са открити “, споделя организацията.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР