Администрацията на САЩ възнамерява да продължи дискусиите с технократите в

...
Администрацията на САЩ възнамерява да продължи дискусиите с технократите в
Коментари Харесай

САЩ обсъждат евентуалното деблокиране на част от афганистанските активи

Администрацията на Съединени американски щати има намерение да продължи полемиките с технократите в Централната банка на Афганистан по отношение на опцията за разблокиране на активи от финансовата система на Съединени американски щати. Това съобщи на постоянен брифинг представителят на Държавния департамент Нед Прайс, представен от локални и непознати медии. Той разясняваше известията за решението на Вашингтон да не деблокира афганистански активи в размер на съвсем $7 милиарда.

„ Сега преглеждаме механизми, които могат да бъдат въведени, с цел да подсигуряваме, че тези съхранявани активи на стойност 3,5 милиарда $ дейно ще доближат до народа на Афганистан по метод, който не ги отклонява към терористични групи или другаде “, разясни Прайс. " Обсъждаме това (въпроса за освобождение на активи) с технократите в страната, хора, които са доста осведомени с финансовата система на Афганистан. Ще продължим тези полемики, пробвайки се да създадем метод да подсигуряваме, че тези средства ще бъдат употребявани както е планувано “, увери Прайс.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън през февруари реши да блокира активите на Кабул в американската финансова система и да размрази към половината от тази сума (около $3,5 милиарда) с оглед вероятно по-нататъшно прекачване в помощ на афганистанците.

На брифинга Прайс удостовери обявата в The Wall Street Journal, че Вашингтон е решил да не размразява афганистанските активи на този стадий. „ …Не виждаме рекапитализацията на афганистанската централна банка като кратковременен вид “, призна той. Според него чиновници на държавното управление на Съединени американски щати се съветват с " технократи от Централната банка на Афганистан по отношение на ограниченията за подсилване на макроикономическата непоклатимост на страната ". „ Ние просто нямаме убеденост, че (системата) от гаранции и наблюдаване на тази институция (на Афганистанската централна банка) е задоволителна за виновното ръководство на тези активи “, аргументира се дипломатът. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР