Администрацията на Съединените щати е уверена, че официалното приемане на

...
Администрацията на Съединените щати е уверена, че официалното приемане на
Коментари Харесай

САЩ очакват скорошно приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Администрацията на Съединените щати е уверена, че формалното приемане на Швеция и Финландия в НАТО скоро ще бъде приключено, макар съпротивата от страна на Турция, съобщи държавният секретар Антъни Блинкен на взаимна конференция след диалози с финландскя и шведскя сътрудници в Държавния департамент. Според него и двете страни към този момент на процедура са интегрирани във действието на алианса. Държавният секретар счита, че процесът на присъединение на Швеция и Финландия към НАТО " тече с рекордни темпове ".
Когато става въпрос за присъединение на нови членове, в тази ситуация Финландия и Швеция, процесът в никакъв случай не се е движил по-бързо. Всички 30 съдружници подписаха протокола за присъединение, 28 от 30-те, несъмнено, ги ратифицираха. Работим за спомагателни ратификации от Турция и Унгария. Убеден съм, че скоро ще можем да назовем и двете страни публично наши съдружници.
Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати

Анкара желае от двете страни да попречват хипотетични терористични действия на тяхна територия и да вдигнат, това, което тя дефинира, като оръжейно ембарго за Турия. Въпреки че съответно ембарго няма, двете страни не са продали никакво оръжие на Турция, откогато през 2019. тя стартира военна интервенция против кюрдски милиции в Северна Сирия. Швеция наскоро сподели, че е подготвена да доставя оръжия на Турция.
По време на срещата в Букурещ получихме известие от Унгария, че са подготвени да ратифицират при започване на февруари. И, несъмнено, ние се надяваме, че това ще бъде графикът, по който и двете ни страни ще могат да влязат като пълноправни членове на НАТО.
Пека Хаависто, министър на външните работи на Финландия

" Отговаряме на опасенията, изразени от Турция, в рамките тристранния меморандум, подписан на срещата на върха в Мадрид. Правим го малко по малко. Но също по този начин би трябвало да се разбере, че осъществяването на един меморандум би трябвало да се реализира в границите на конституцията, която имаме в Швеция. Турското държавно управление го знае. Но в тези граници всичко ще бъде изпълнено. Това е записано в меморандума и от трите страни ", съобщи пък министър на външните работи на Швеция Тобиас Билстрьом.

Швеция и Финландия се отхвърлиха от дългогодишната си политика на военно необвързване и подадоха молба за участие в НАТО, откакто съветските сили нахлуха в Украйна през февруари, на фона на опасенията, че Москва може да се насочи към тях като последваща цел.

Въпреки това Турция, член на НАТО, задържа техните кандидатури за присъединение към алианса, обвинявайки двете скандинавски страни, че подценяват заканите за Турция от страна на кюрдски бойци и други групи, които тя счита за терористични. Тя упорства двете страни да се оправят с тези групировки.

Парламентите на Турция и Унгария към момента не са утвърдили кандидатурите си. Останалите 28 страни от НАТО към този момент са го създали.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР