Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е

...
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е
Коментари Харесай

САЩ и Мексико постигнаха споразумение, НАФТА престава да съществува

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че е реализирано авансово съглашение с Мексико по отношение на сключването на комерсиална договорка в подмяна на до момента съществуващото Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА) сред Съединени американски щати, Мексико и Канада. Както сподели американският водач, новата двустранна договорка, към която Канада е поканена да се причисли, ще бъде от изгода и за двете страни. Мексиканският му сътрудник Пеня Нието прикани и канадския министър председател Джъстин Трюдо да се включи в договарянията, с цел да бъде подписано тристранно съглашение.

След като мексиканският водач благодари на американския си сътрудник за продуктивните договаряния на делегациите, притежателят на Белия дом описа някои детайлности за новото съглашение. Беше оповестено, че НАФТА ще престане да съществува и новият документ ще бъде наименуван по друг метод.

Лоши асоциации с НАФТА

" Ще се приключи действието на актуалното съглашение. Не може да се каже тъкмо по кое време ще се случи това, защото периодите ще зависят от Конгреса. Въпреки това действието на съглашението НАФТА ще бъде прекъснато, а ние ще сключим двустранно съглашение с Мексико.. ", сподели президентът на Съединени американски щати. " Преди това съглашението се наричаше НАФТА, а в този момент ние го назоваваме Американо-мексиканско комерсиално съглашение. Ще се отървем от името НАФТА - с него са свързани неприятни асоциации, защото Съединени американски щати понесе тежки загуби. Сега ние сключваме една отлична договорка и за двете страни.. ", изясни той.

Новото съглашение

Сделката сред Съединени американски щати и Вашингтон изисква 75% от даден артикул да са създадени в двете страни, с цел да не бъдат налагани мита. А във връзка с колите 40- 45% да са създадени от служащи с отплата най-малко 16 $ на час.

„ Това е невероятна договорка за служащите и жителите на двете страни. Нашите фермери ще са доста щастливи. Обещах им да го направя. Мексико даде обещание да запoчне неотложно да изкупува допустимо най-вече селскостопанска продукция. Работим интензивно и с други страни. Китай е една от тях, те желаят да приказваме, само че в този момент не е подобаващият миг да приказваме с Китай “, сподели Тръмп.

Търговският представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзер, който също участва на събитието съобщи, че американската администрация " се надява да изпрати известие до Конгреса, тъй че процесът да започва идващия петък. " " Бих желал съглашението да бъде подписано до края на ноември, защото в сходство с нормативните актове, има закъснение от 90 дни ", сподели Лайтхайзер, който дружно със съветника на Тръмп Джаред Кушнер е виновен за комерсиалните договаряния по НАФТА.

Какво става с Канада?

" Що се отнася до Канада, към момента не сме почнали договаряния с нея. Искахме да сключим съглашение с Мексико, с цел да разберем дали въпреки всичко е допустимо ", сподели Тръмп. Той съобщи, че скоро ще стартира разговор с Канада.

" Ще се обадя на министър-председателя Джъстин Трюдо и ще стартираме съвещания. " Ако Канада желае почтени договаряния, ние ще участваме в тях ", добави президентът.

Държавният глава сподели, че един от най-простите разновидности за решение на комерсиалните разногласия на Съединени американски щати с Канада ще бъде въвеждането на мита върху вносните канадски коли, което би било, по негово мнение, подобаващ отговор на канадските мита върху някои артикули от Съединени американски щати. Последните, съгласно републиканците, " доближават 300% за няколко категории млечни артикули ".

" Най-лесното, което можем да създадем. Това е просто една голяма сума пари. В подобен случай това ще бъдат извънредно елементарни договаряния: те могат да бъдат приключени за един ден, а на идващия към този момент ще получим доста пари ", сподели Тръмп.

Той към момента не изключва опцията страната му да разреши на Канада да тръгне по различен метод и да договаря със Съединени американски щати за други, евентуално по-благоприятни за Отава условия по подписване на договорка. " Можем да отидем към настрана съглашение, а можем да сключим и такова, което да прибавим към това съглашение - към съглашението за търговия сред Съединени американски щати и Мексико ", сподели той.

Двустранно или тристранно?

Представител на американската администрация съобщи, че до петък държавното управление на Съединени американски щати ще договаря с Канада и разчита, че в последна сметка в Конгреса ще бъде изпратено писмо с нотификация за желанието за подписване на тристранно съглашение. " В идеалния случай ние ще осведомяваме Конгреса, че канадците ще вземат участие. Но в случай че те не вземат участие, ще уведомим, че сключваме двустранно съглашение, към което Канада ще могат да се причислят по-късно ", изясни представителят.

Шестнайсет на шест

Новото съглашение ще има период на годност от 16 години, само че на всеки 6 години ще бъде осъществявана проверка, след което договорът може да бъде допълнен и продължен с още 16 години.

За НАФТА

Северноамериканското съглашение за свободна търговия сред Канада, Съединените щати и Мексико бе подписано през 1992 година и стартира да действа през 1994 година Документът предвиждаше последователно унищожаване на митата върху вътрешната търговия на страните. Крайната цел - цялостното унищожаване на комерсиалните бариери. В допълнение към търговията със артикули, съглашението се отнасяше и до либерализирането на търговията с услуги и капиталов режим, отбраната на правата върху интелектуалната благосъстоятелност, съдействие в региона на битката със замърсяването на околната среда и други области.

По времето, когато НАФТА влезе в действие, множеството от митата върху търговията със артикули сред Съединените щати и Канада към този момент бяха анулирани. От 1 януари 1994 година бяха отстранени половината от митата върху мексиканския експорт за Съединени американски щати и 1/3 върху износа на Съединени американски щати за Мексико. Останалите търговски бариери сред страните последователно бяха анулирани в границите на 15 години. Пълните разпореждания на съглашението бяха изпълнени до 2008 година

Американската търговия с Мексико и Канада през интервала на деяние на НАФТА се е утроила и набъбна с по-бърз ритъм от търговията с останалия свят. Около 14 милиона работни места са основани в Съединени американски щати в областта на търговията с Мексико и Канада. НАФТА критиците настояват, че използването на съглашението е довело до редуциране на 600 000 работни места и понижаване на работната заплата, заради огромния напор на евтина работна ръка от Мексико и прехвърлянето на доста от производствата на нейна територия, което изключително е засегнало автомобилния бранш.

На 23 януари предходната година Тръмп подписа декрет за започване на процедура за договаряния с Мексико и Канада за смяна на изискванията на НАФТА. Той неведнъж съобщи, че дефицитът на външната търговия с Мексико е 60 милиарда $, а НАФТА е " едностранна договорка през цялото време ". /БГНЕС/ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР