Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, изглежда, се отдръпва

...
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, изглежда, се отдръпва
Коментари Харесай

САЩ все по-малко искат да работят за мир в Сирия

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, наподобява, се отдръпва от обещанието си да постанова съглашение за стабилизиране на Югозападна Сирия, до момента в който сирийската войска продължава атака в следените от бунтовниците региони макар нееднократните предизвестия на Съединени американски щати.

Офанзивата нарушава съглашение сред Съединени американски щати, Русия и граничещата със Сирия Йордания, чийто монарх се срещна през вчерашния ден с президента Доналд Тръмп. Сключеното преди близо година съглашение има за цел да резервира статуквото в югозападната част на Сирия, само че неотдавнашни изказвания пред обществеността и в частни диалози демонстрират, че задължението на Съединени американски щати отслабва.

Въпреки че администрацията непрекъснато подлага на критика Русия, че поддържа офанзивата на силите на президента Башар Асад в " зоната за деескалация " в провинция Дараа, през последните две седмици американски представители във Вашингтон и в Близкия изток непрекъснато се дистанцираха от предизвестията на Съединени американски щати за ответни дейности при нарушение на съглашението.

Докато обстановката се изостряше през вчерашния ден, заплашвайки с приток на бягащи от сраженията към Йордания, Аман разгласи, че няма да одобри новите принудени да изоставен домовете си.

Тръмп не крие желанието си да изведе Съединени американски щати от Сирия. На вчерашната си среща с йорданския крал Абдула Втори във Вашингтон президентът е " изразил угриженост " за интервенциите в поддръжка на Асад в Югозападна Сирия, заяви Белият дом. Той обаче не даде да се разбере, че те ще доведат до ответни дейности на Съединени американски щати. В малко изказване пред медиите Тръмп сподели единствено, че в Близкия изток е бил реализиран " огромен прогрес ", само че не посочи съответни области, в които има усъвършенстване.

По-рано през вчерашния ден обаче Държавният департамент съобщи, че обстановката в Югозападна Сирия към момента е мотив за съществени терзания, въпреки че многозначително

не повтори предходни закани за американски ответни ограничения,

които бяха общоприета част от изказванията му от месец май насам. Мълчаливият заден ход се случи в границите на последния месец, като това, което стартира като подмятания за евентуален боен отговор на Съединени американски щати, доближи до нормално изложение на угриженост. Първият случай, при който Държавният департамент на Съединени американски щати обществено предизвести за " идна " интервенция на силите на Асад в зоната, обхваната от прекратяването на огъня, беше в края на май. На 25 май говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт предизвести както Русия, по този начин и Сирия, че " Съединени американски щати ще вземат твърди и съответни ограничения в отговор на нарушаванията, осъществявани от режима на Асад ".

Науърт повтори опасността буквално две седмици по-късно, на 14 юни, в миг, когато се натрупваха от ден на ден признаци, че следва интервенция на сирийските сили. Засилвайки реториката против Русия, тя акцентира, че " прекратяването на огъня би трябвало да бъде налагано и спазвано ". " Подчертаваме още веднъж, че Съединени американски щати ще подхващат твърди и съответни ограничения в отговор на осъществяваните от сирийското държавно управление нарушавания в тази област ", съобщи тя.

Но към 21 юни, на фона на известия, че сирийските сили в действителност организират интервенции в региона на прекратяването на огъня, Съединени американски щати се бяха отдръпнали от тази твърда линия, предупреждавайки единствено за " сериозните последици от тези нарушавания ". В изказване, призоваващо всички страни да не разрешават на спора да се разшири, Науърт не посочи какви могат да бъдат тези последици.

На среща сред държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и крал Абдула два дни по-късно Сирия въобще не е била споменавана, най-малко съгласно формалната американска информация за срещата. Вместо това двамата са разискали стопанската система, разгромяването на " Ислямска страна " и израелско-палестинския спор, се оповестява в изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати. През уикенда се появиха известия, че

екипът на Съединени американски щати за връзка с бунтовниците в провинция Дараа

е споделил на техните командири, че на процедура са оставени да се оправят сами. Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида и намиращият се в Дараа деятел на опозицията Осама Хоурани обявиха, че Съединени американски щати са уведомили бунтовническите групи в Южна Сирия, че Вашингтон няма да се намеси, с цел да ги отбрани.

Запознат с въпроса чиновник на Съединени американски щати удостовери през вчерашния ден, че чиновници на посолството на Съединени американски щати в Аман са изпратили текстови известия на командирите, в които ги поучават да вземат решение дали да продължат битката, основавайки се на ползите на своите фракции и фамилии, а не " на догатката или упованието за военна интервенция от наша страна ". Служителят не беше акредитиран да разисква известието обществено и е поискал анонимност.

В същото време във вчерашното изказване на Държавния департамент въобще не се загатва за ответни дейности от страна на Съединени американски щати или на който и да било. Вместо това Съединени американски щати обявиха, че " наблюдават деликатно обстановката и акцентират пред Русия " доколко е решаващо и двете страни да се придържат към съглашението за преустановяване на огъня ". " Няма да разясняваме повече по настоящи дипломатически диалози ", се споделя в изказването. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР