Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да склони

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да склони
Коментари Харесай

САЩ се опитват да откажат Индия от руските оръжия с пакет за помощ за въоръжаване: Блумбърг

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън има намерение да склони Индия да забави съдействието си с Русия в региона на защитата, като предложи на Делхи пакет за военна помощ, който може да доближи 500 млн. $, заяви във вторник организация Блумбърг , базирайки се на анонимни източници.

Русия от дълго време е главен снабдител на оръжие за Индия, изключително на по-сложни оръжейни системи като изтребители и бойни подводници. Най-малко от 2000 година насам тя е най-големият продавач на оръжие за Индия, като се изключи предходната година, когато Франция зае водещо място. Съединени американски щати, Израел и Обединеното кралство също са измежду главните снабдители.

 

Индия организира политика на понижаване на зависимостта си от задгранични доставки посредством развиване на вътрешния защитителен бранш, а през последните години диверсифицира и вноса на оръжие, само че Москва остава неин основен сътрудник, като през последните пет години задоволява съвсем половината от потребностите на Индия.

Според Bloomberg Вашингтон се надява, че помощта ще помогне на Индия да се отдалечи от Русия и да се приближи към Съединени американски щати.

 

 

Докладът идва преди срещата на върха на водачите на Четворката - четиристранен механизъм за сигурност в Индо-Тихоокеанския район - която включва също Съединени американски щати, Япония и Австралия, която ще се организира идната седмица. Вашингтон я възприема като основен съставен елемент за опълчване на Китай, друга азиатска мощ, с която Индия от дълго време си съперничи.

 

Подобно на доста други незападни страни, Индия отхвърли да се причисли към водената от Съединени американски щати акция за наказване на Русия за военната ѝ атака против Украйна.  Делхи купува повече съветски недопечен нефт на доста по-ниска цена .

 

Макар че западните страни показаха неодобрение от неналичието на поддръжка за техните политики по отношение на Русия, те не пожелаха да подхващат ответни ограничения против Индия. Същото важеше и преди спора в Украйна.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР