Администрацията на Байдън потвърждава, че ще позволи на израелците да пътуват без визи до САЩ

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън потвърди, че ще
Коментари Харесай

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън потвърди, че ще позволи на израелците да пътуват без визи до Съединените щати, въпреки осъждането и опасенията относно отношението на Израел към палестинците и арабски американски пътници.

В изявление от сряда Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви, че Израел е определен за Програмата за премахване на визите (VWP) и че израелските граждани ще могат да пътуват до САЩ без виза до 30 ноември.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Израелският външен министър казва, че САЩ ще позволят безвизово пътуване за израелциНатискът на Израел за отмяна на визовия режим на САЩ навлича гнева на палестински американциИзраел ще позволи влизане на палестински американци, иска отмяна на визите за САЩкрай на списъка

„Определянето на Израел в Програмата за премахване на визите е важно признание за споделените ни интереси в областта на сигурността и тясното сътрудничество между нашите две страни“, каза министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

„Това наименование, което представлява повече от десетилетие работа и координация между Съединените щати и Израел, ще подобри сътрудничеството на нашите две нации в борбата с тероризма, правоприлагането и други наши общи приоритети.“

Ходът идва само няколко дни, след като израелският външен министър Ели Коен каза, че администрацията на Байдън е готова да допусне Израел – основен съюзник на САЩ в Близкия изток – в програмата в ход, който Коен приветства като „страхотна новина“.

Това също следва среща на високо ниво миналата седмица между Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху в кулоарите на Общото събрание на ООН, където двамата лидери обещаха да продължат сътрудничеството.

Но перспективата за влизане на Израел в VWP се сблъска с широко осъждане от страна на арабско-американските защитници на гражданските права.

Това е така, защото един от основните елементи на програмата е това, което е известно като „реципрочност“; страните в VWP трябва да позволят безвизово пътуване за американски граждани в замяна на подобно облекчаване на визовите изисквания за техните собствени граждани, пътуващи до САЩ.

Въпреки това десетки американски и други чуждестранни граждани от палестински и арабски произход редовно биват отхвърляни от израелските власти, които контролират целия достъп до окупираните палестински територии.

Например Израел през 2019 г. блокира американските конгресменки Илхан Омар и Рашида Тлаиб да посетят страната и окупираните палестински територии заради „дейностите им за бойкот срещу Израел“.

Но в изявлението от сряда администрацията на Байдън каза, че Израел „направи актуализации на своите политики за влизане, за да изпълни изискването на VWP за разширяване на реципрочни привилегии на всички граждани на САЩ без оглед на национален произход, религия или етническа принадлежност“.

„Това важно постижение ще подобри свободата на движение за гражданите на САЩ, включително тези, които живеят в палестинските територии или пътуват до и от тях“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Все пак защитниците на правата на човека изразиха съмнение дали Израел ще изпълни ангажиментите си.

Във вторник вечерта Арабско-американският антидискриминационен комитет заяви, че е завел дело срещу определянето на Израел за VWP. „Достоверните доклади и собствените разследвания на ADC показаха, че Израел не е изпълнил всички законови изисквания за приемане“, каза групата.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР