Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да призове

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да призове
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Очаква се дългият ковид да продължи да бъде глобално предизвикателство

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън възнамерява да призове всички американци да си сложат нова актуализирана бустерна доза ваксина против Ковид-19. Случаите на ковид се усилват с мудни темпове и у нас. 

" По това време на годината предходните три години също имаше пикове. Случаите се усилват, само че остават доста по-малко от тези през януари предходната година. На 17 август Европейският център за надзор на болесттите (ЕЦКЗ/ECDC) означи, че в Европейски Съюз случаите нарастват. Лято е, хората пътуват и се събират; отслабва действието на поставените в края на предходната година бустерни дози; предходните месеци имаше доста ниско разпространяване на Ковид ", разяснява вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR. 

Тя заяви, че сега се популяризира нов подвариант, а от информация на СЗО излиза наяве, че той е най-хубав в отбягване на имунния отговор. Няма обаче данни за нараснала тежест в протичането на инфекцията. СЗО и ЕЦКЗ са го оповестили за вид, който съставлява интерес.

" Това е природата на вирусите, те непрестанно се променят. Вирусите търсят гостоприемници, това е единственият метод да продължат да съществуват ", означи вирусологът.

Проф. Александрова уточни, че още през юни е имало апел към производителите на ваксини да ги актуализират, тъй като разновидностите Б4 и Б5 към този момент не са в циркулация. 

" През септември чакаме те да предложат обновени моновалентни ваксини. Хората от рисковите групи биха могли да боледуват доста тежко и това е заболяване, което е животозастрашаващо и смъртоносно. Очаква се дългият Ковид да продължи да бъде световно предизвикателство ", акцентира вирусологът.

Анализирани са над 1600 изявления, 16 изследвания по тематиката и данни за повече от 640 000 пациенти с Ковид, с цел да се откри връзката сред слагането на ваксина и ограничение на дългия Ковид. Има съществени индикации, че имунизацията може да даде отбрана, посочи проф. Александрова.

" Ваксините имат доста повече изгоди от това да ни предпазят от съответното заболяване. Публикация демонстрира, че някои рутинно сложени ваксини биха могли да понижат риска от развиване на заболяването на Алцхаймер при хора на и над 65 години. Хората са били проследявани 8 месеца ", даде образец тя.

Проф. Александрова подсети, че през лятото ентеровирусите са с доста лица и би трябвало да се съблюдава добра хигиена - чисти ръце, чиста вода и храна. " Сега е времето, в което експертите обръщат съществено внимание на есенно-зимния сезон. Ще се надигнем още веднъж пред грипния вирус, респираторно синцитиалния вирус и Ковид-19 ", предизвести тя. 

За пръв път ще разполагаме с ваксини против респираторно синцитиалния вирус, работата по тях е траяла повече от 60 години, заяви проф. Александрова. Две ваксини за хора на и над 60 години. При дребни деца и възрастни хора вирусът може да докара до по-сериозни затруднения. Една от двете ваксини е получила утвърждение за приложимост от бременни дами.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР