Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън изготвя планове за

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън изготвя планове за
Коментари Харесай

САЩ се готвят са дълга битка в Червено море, врагът е ясен

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън изготвя проекти за продължителна военна акция против хутите в Йемен, откакто 10 дни удари не съумяха да спрат офанзивите на групата против търговски кораби в Червено море, заяви Washington Post.

От Белия дом са се срещнали с високопоставени чиновници предходната сряда, с цел да обсъдят разновидности за по-нататъшни дейности в отговор на подкрепяното от Иран придвижване, което даде обещание да продължи да нападна кораби макар съвсем ежедневните интервенции за заличаване на радари, ракети и дронове.

Представители на администрацията на Байдън, поискали анонимност, разказват тактиката в Йемен като опит да подкопаят военния потенциал на хутите задоволително, с цел да лимитират способността им да нападат мореплаване в Червено море и Аденския залив.

Или най-малко да обезпечат задоволително възпиращи средства за могат корабните компании да възобновят корабоплаването през района.

" Имаме ясна визия кои са хутите и техния светоглед. Затова не сме сигурни, че ще спрат незабавно, само че сигурно се опитваме да отслабим и унищожим техните благоприятни условия ", декларира почитан чиновник на президентската администрация.

Военните не чакат интервенцията да се проточи с години, както в Ирак, Афганистан или Сирия. В същото време те признават, че не могат да назоват крайната дата на интервенцията или да дадат оценка по кое време военният капацитет на групировката ще бъде задоволително отслабен.

Като част от тези старания американският флот също работи за прихващане на оръжейни доставки за хутите от Иран.

" Ние не се опитваме да победим хутите. Нямаме предпочитание да нахлуваме в Йемен. Искаме да отслабим способността им да правят сходни офанзиви в бъдеще и това включва ориентиране към инфраструктурата, която разрешава сходни офанзиви, както и техните сили и активи на най-високо равнище ", декларира неназован посланик.

Съединени американски щати се надяват, че ударите, съчетани с акция за прихващане на контрабандно оръжие, последователно ще лишат хутите от най-мощните им оръжия.

В същото време някои американски чиновници се притесняват, че намесата на американските военни може да анулира мъчно постигнатите дипломатически достижения, ориентирани към преустановяване на войната в Йемен, или да утежни така и така тежката филантропична обстановка в най-бедната страна в арабския свят.

Държавният департамент и Американската организация за интернационално развиване се тревожат, че хутите ще разширят своите удари против саудитски цели, в това число петролни рафинерии, и ще подкопаят напъните за реализиране на спокойно съглашение за преустановяване на деветгодишната война в Йемен.

Американски чиновници също са загрижени, че атакувайки хутите, Съединените щати са се въвлекли в спора без тактика за излизане и с лимитирана поддръжка от основни съдружници. Най-силните сътрудници на Съединени американски щати в Персийския залив, като Катар, не поддържаха американската интервенция.

Миналата седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Съединените щати ще продължат да нанасят удари по подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен, като призна, че последните офанзиви против тях не са спрели офанзивите против кораби в Червено море.

На фона на войната против „ Хамас “, хутите започнаха да нападат търговски кораби, пресичащи Червено море, потвърждавайки, че оказват помощ на Израел. В отговор Съединени американски щати разположиха задача за отбрана на корабоплаването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР