Администрацията на президента на САЩ Барак Обама е трябвало да

...
Администрацията на президента на САЩ Барак Обама е трябвало да
Коментари Харесай

Твърде бавно прогледнахме. Съветник на Обама каза, че САЩ са подценили Путин преди и след окупацията на Крим

Администрацията на президента на Съединени американски щати Барак Обама е трябвало да реагира по-бързо и да се опълчи по-решително на дейностите на Владимир Путин при завръщането му на президентския пост през 2012 година и след анексията на полуостров Крим през 2014 година Това сподели някогашният заместик консултант по националната сигурност на Обама Бен Роудс в изявление за телевизия Кърънт Тайм.

Барак Обама беше президент на Съединени американски щати в два мандата сред януари 2009 и януари 2017 година Именно в този интервал през 2012 година Владимир Путин се върна за трети мандат като президент на Русия, откакто от 2008 година заемаше премиерския пост в страната.

По време на ръководството на Обама и малко след връщането на Путин като президент, Русия за първи път атакува Украйна, окупира и нелегално анексира полуостров Крим, а подпомагани от Москва проруски сепаратисти окупираха Донецк и Луганск в Източна Украйна.

Това се случи директно след митингите в Киев в края на 2013 година против тогавашния украински президент Виктор Янукович , станали известни като Евромайдан .

Пред Кърънт Тайм Роудс приказва за свои мемоари от срещи с Путин от 2012 година, на които съветският президент непрекъснато е приказвал за „ обиди “ и „ оскърбление “, които Съединени американски щати са нанесли на Русия. По думите на Роудс това е бил сигнал за обръщането на Путин към „ още по-голяма степен на шовинизъм и авторитаризъм “, което от своя страна е трябвало да провокира доста по-голяма паника в американската администрация.

„ Мисля, че прекомерно постепенно прогледнахме за това какъв брой по-различен стана той. Трябваше да осъзнаем, че това е друг Путин, който желае да покаже какъв брой мощен мъж е и да показва, че се опълчва на Съединени американски щати и Запада по метод, който съгласно него „ възвръща някакво изгубено великолепие на Русия “.

Според Роудс митингите при преизбирането на Путин за президент през 2012 година са го трансформирали в „ доста по-агресивен “ водач, обкръжил се още повече с хора, които одобряват всяка негова дума. Бившият консултант на Обама сподели още, че съгласно него всичко това е асъдействало Путин да поема доста повече опасности, най-големият от които е обвързван с дейностите му против Украйна.

На въпрос дали администрацията на Обама е можела да направи повече, с цел да се опълчи на окупирането на Крим и Донбас от Русия, Роудс сподели, че „ надали е щяло да има огромна разлика, поради действителностите на международната политика и логиката на психиката на Путин “.

„ Никога не съм имал чувството, че този човек може да изпита каквото и да е равнище на емпатия за хора, които страдат. Това е патология “, сподели Роудс във връзка реакциите на Путин по време на спора и последвалата филантропична рецесия в Сирия през 2011 година

След противозаконната окупация и последвала противозаконна анексия на полуостров Крим през 2014 година Европейски Съюз и Съединени американски щати постановиха наказания на хиляди съветски жители, измежду които и високопоставени политици, както и на стотици съветски сдружения. Те обаче бяха доста по-леки в съпоставяне със глобите, които бяха наложени след началото на съветската инвазия в Украйна през 2022 година

Като претекст за анексията на Крим през 2014 година, както и за началото на войната в Украйна през 2022 година Владимир Путин уточни разрастването на НАТО, както и това, че съгласно него териториите на Крим и Украйна са исторически съветски земи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР