Администрацията на президента Джо Байдън съобщи, че Съединените щати ще

...
Администрацията на президента Джо Байдън съобщи, че Съединените щати ще
Коментари Харесай

Джо Байдън готви нов пакет от $300 млн. военна помощ за Украйна

Администрацията на президента Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще изпратят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. $ , заяви " Ройтерс ".

Агенцията напомня, че това е първата сходна стъпка от месеци насам, защото спомагателните средства за Киев остават блокирани от републиканците в Конгреса.

Белият дом се пробва да откри способи да изпрати повече военна помощ поради обстановката на бойното поле в Украйна. 

Републиканските хардлайнери се опълчват на помощта за Киев.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи, че финансирането идва от непредвидени икономии на разноски по контракти с Пентагона и ще бъде употребявано за артилерийски снаряди и муниции за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS).

" Тези муниции ще поддържат оръдията на Украйна в бойна подготвеност за прочут интервал, само че единствено за къс интервал ", призна Съливан пред кореспонденти.

" Този пакет надалеч не е задоволителен , с цел да задоволи потребностите на Украйна на бойното поле, и няма да предотврати изчерпването на боеприпасите в Украйна ", сподели Съливан.

За новия пакет оръжия заяви за първи път " Ройтерс " по-рано във вторник.
 Rheinmetall ще построи цех за снаряди в Украйна
Rheinmetall ще построи цех за снаряди в Украйна

Не се разкриват детайлности

Последното евакуиране на оръжия беше през декември 2023 година, когато средствата за попълване на запасите паднаха до нула.

Представители на Съединени американски щати също по този начин са разгледали разновидности за конфискуване на към 285 милиарда $ съветски активи, блокирани през 2022 г ., и потребление на парите за възнаграждение на въоръжението за Украйна.

Съобщението бе направено в миг, когато президентът и министър-председателят на Полша се срещат с президента Джо Байдън в Белия дом по-късно във вторник, с цел да беседват за методите за усилване на поддръжката за Украйна.

Използването на върнатите средства за попълване на запасите отваря стеснен прозорец, който незабавно да разреши изпращането на повече помощ от съществуващите ресурси, до момента в който администрацията на Байдън чака спомагателното финансиране да бъде признато от законодателите.
 Си Ен Ен: Русия създава два пъти повече снаряди месечно, в сравнение с Съединени американски щати и Европейски Съюз могат да изпратят на Украйна
Си Ен Ен: Русия създава два пъти повече снаряди месечно, в сравнение с Съединени американски щати и Европейски Съюз могат да изпратят на Украйна

Москва е нараснала и броя на служащите и промените в отбранителната промишленост

Байдън, демократ, поддържа военната помощ за Украйна след пълномащабното навлизане на Русия през 2022 година, до момента в който евентуалният му републикански конкурент на изборите в Съединени американски щати на 5 ноември, някогашният президент Доналд Тръмп, има по-изолационистка позиция.

Републиканският ръководител на Камарата на представителите Майк Джонсън, съдружник на Тръмп, до момента отхвърляше да свика гласоподаване по законопроект, който щеше да обезпечи още 60 милиарда $ за Украйна.

Мярката е призната от управлявания от демократите Сенат , а и републиканците, и демократите в Камарата на представителите настояват, че тя ще бъде призната, в случай че републиканските водачи на Камарата разрешат гласуването.
 Съюзниците събрали средства за 800 хиляди снаряди за Украйна
Съюзниците събрали средства за 800 хиляди снаряди за Украйна

Чешката република координира акцията

Ръководителите на разследващите служби на Съединени американски щати настояха незабавно пред членовете на Камарата на представителите във вторник да одобрят спомагателна военна помощ за Украйна, като обявиха, че това освен ще поддържа Киев в битката му с Русия, само че и ще възпре китайската експанзия.

В понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че обстановката по фронта на войната на страната с Русия е най-хубавата от три месеца насам, като войските на Москва към този момент не напредват след завладяването предишния месец на източния град Авдеевка.

В изявление за френската телевизия BFM Зеленски съобщи, че Украйна е подобрила стратегическата си позиция макар дефицита на оръжие, само че допусна, че обстановката може още веднъж да се промени, в случай че не бъдат обезпечени нови доставки.
 Германия търси в Индия снаряди за Украйна
Германия търси в Индия снаряди за Украйна

Индийските управляващи са изключително деликатни с връзките си с Москва

По-рано той съобщи, че Русия приготвя нова атака против Украйна, която ще стартира в края на май или през лятото. Зеленски съобщи, че от февруари 2022 година до момента са били убити 31 000 украински бойци .

Превземането на Авдеевка от Русия даде опция на силите на Кремъл да си поемат мирис при отбраната на следения от Русия регионален център Донецк, намиращ се на 20 км на изток.

По-рано този месец почитан боен пълководец съобщи, че украинските войски са били принудени да изоставен няколко обитаеми места в съседство с Авдийвка заради продължаващото нахлуване на Русия на фона на изчерпващите се ресурси от муниции.
 Кулеба: Украйна се нуждае от снаряди и муниции
Кулеба: Украйна се нуждае от снаряди и муниции

Зов за поддръжка против съветската експанзия

Дания ще даде на Украйна нов пакет военна помощ, включващ артилерийски системи " Цезар " и муниции на стойност към 2,3 милиарда датски крони (336,6 млн. долара), се споделя в изказване на датското министерство на защитата от вторник.

Страните от Европейския съюз са на път да се спогодят за ново допълнение на фонда , употребен за финансиране на военни доставки за Украйна, с 5 милиарда евро (5,46 милиарда долара), заяви във вторник " Файненшъл таймс ", базирайки се на четирима чиновници, осведомени за полемиките.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР