Администрацията на президента Джо Байдън разглежда възможността за изпращане на

...
Администрацията на президента Джо Байдън разглежда възможността за изпращане на
Коментари Харесай

САЩ обмислят предоставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна

Администрацията на президента Джо Байдън преглежда опцията за изпращане на касетъчни муниции в Украйна за подкрепяне на контраофанзивата на Киев против Русия, оповестиха двама американски чиновници и източник, осведомен с дебата, написа " Политико ".

Дискусията за изпращане на усъвършенствани стандартни муниции с двойно предопределение се ускори през последните дни, откакто като напредъкът на украинските войски на фронта на Русия се забави . Убеждението измежду някои високопоставени американски чиновници е, че боеприпасите могат да бъдат един от многото принадлежности, които вършат акцията на Украйна по-успешна.

През предходната година Белият дом изрази " угриженост " по отношение на доставката на касетъчни муниции в Украйна, само че не се отхвърли опцията за тяхното даване в по-късен стадий от войната. Касетъчните муниции не получиха съществено внимание до в този момент, заради целите, свързани с други аспекти на помощта на Съединени американски щати на Украйна.

Не е взето дефинитивно решение по въпроса, нито е избран график за изпращането на боеприпасите. Въпреки това един от американските източници, който избира да резервира анонимност, показа, че Съединени американски щати преглеждат опцията за даване на касетъчни муниции.

Касетъчните муниции се изстрелват от високомобилни артилерийски ракетни системи и гаубици с диаметър 155 мм, които Съединени американски щати предоставиха на Украйна като част от помощта за сигурността, предоставена от началото на войната. Тези муниции разпръскват огромен брой избухливи " бомби " върху необятна повърхност, като основават евентуална заплаха за цивилни лица. Някои от боеприпасите могат да останат неразредени и да съставляват заплаха и по-късно, като затрудняват придвижването на войските.

Съединени американски щати не са страна по Конвенцията за касетъчните муниции от 2010 г ., само че Конгресът е лимитирал опцията на администрацията да дава такива муниции, предвид на риска за цивилното население. Президентът или държавният секретар могат да анулират тези ограничавания, при изискване че се съблюдават високи стандарти.

Представители на Републиканската партия поддържат изпращането на касетъчни муниции, потвърждавайки, че те ще бъдат извънредно ефикасни против добре укрепените съветски позиции, които украинците би трябвало да преодолеят. Демократите обаче са срещу този ход, като настояват, че филантропичните разноски и вредите за съдружното единение ще превишат тактическите изгоди от даването на боеприпасите.

Въпреки това, репортаж от март на Независимата анкетна комисия на Организация на обединените нации за Украйна разкрива, че украинските въоръжени сили са употребявали касетъчни муниции и противопехотни мини , разпръснати с ракети, при офанзивите в град Изиум през 2022 година, когато съветските въоръжени сили го направляваха.
 HRW с нови данни за потребление на неразрешени мини от Украйна
HRW с нови данни за потребление на неразрешени мини от Украйна

Противопехотните мини могат да убиват дълго време след края на войната в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР