Администрацията на президента Джо Байдън, противно на предишната си позиция,

...
Администрацията на президента Джо Байдън, противно на предишната си позиция,
Коментари Харесай

"Уолстрийт джърнъл": САЩ дават на Украйна танкове "Ейбрамс"

Администрацията на президента Джо Байдън, обратно на предходната си позиция, е склонна да трансферира към момента неустановен брой танкове " Ейбрамс " в Украйна, с цел да преодолее немските възражения против доставката на немски танкове " Леопард 2 ", написа американският вестник, цитирайки неназовани източници в Съединени американски щати. Sky News Arabia излъчи сходна информация, базирайки се на източник от Пентагона, също неизвестен.
 
Според събеседниците на WSJ доставките на танкове " Ейбрамс " може да бъдат оповестени тази седмица. Официално Белият дом отхвърля коментар, написа изданието. Според известия в медиите немското държавно управление е отказало да трансферира танкове " Леопард 2 " в Украйна и да позволи техния реекспорт от трети страни, като Полша и Финландия, в случай че Съединените щати от своя страна не се съгласят да трансферират танкове " Ейбрамс " на Украйна.
 
Досега вероятността за даването на тези мощни американски танкове беше изрично отхвърляно от Пентагона с аргумента, че танковете " Ейбрамс " са прекомерно сложни за поддръжка и по-специално се задвижват от газотурбинен мотор с реактивно самолетно гориво, а не с дизел, както всички останали.
 
Позицията на администрацията стартира да се трансформира след телефонния диалог на президента Джо Байдън с канцлера Олаф Шолц на 17 януари, съгласно източници на Wall Street Journal. Именно в този телефонен диалог Байдън се е съгласил да изследва опцията за предаване на американски танкове на Украйна, без значение от позицията на Пентагона.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР