Администрацията на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор създава повече

...
Администрацията на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор създава повече
Коментари Харесай

Повече паркове, по-малко пари: Защитниците казват, че новият бюджет на Мексико не допринася за природните защитени зони

Администрацията на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор основава повече предпазени естествени зони, само че еколозите го упрекват, че се пробва да „ измие зелено “ имиджа на предпочитане на петрола във време на изменение на климата

От ДАНИЕЛ ШЕЙЛЪР Associated Press, 14 ноември 2023 година, 9:38 ч.

МЕКСИКО СИТИ -- Администрацията на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор побърза да сътвори повече предпазени естествени територии в края на неговото президентство, само че еколозите я упрекват, че се пробва да „ измие в зелено " имиджа на фаворизиране на петрола във време на изменението на климата.

Те означават, че администрацията навлиза в последната си година, откакто през първите пет се концентрира върху построяването на голяма нова петролна рафинерия, подкрепяйки държавната петролна компания и законодателство против производителите на възобновима сила.

И до момента в който държавното управление се хвали с прибавянето на десетки нови предпазени територии, то в същото време понижава финансирането на отдела за запазване на околната среда и понижава наличните пари за отбрана на тези територии, споделят деятелите.

Новият бюджет за 2024 година, признат от Конгреса на Мексико, понижава финансирането за екологичния отдел с $510 милиона (9 милиарда песо) или 11%. Това бележи последното редуциране за администрацията на Лопес Обрадор, която, в това число новия бюджет, е отделила 35% по-малко за своя отдел по околна среда спрямо предшественика си през шестгодишния му мандат.

Един ден след приемането на този бюджет отделът по околна среда беше хазаин на интернационална конференция в Канкун, с цел да отпразнува основаването на повече предпазени естествени зони от всяка друга администрация в историята на Мексико.

През първите пет години администрацията афишира приблизително по една нова предпазена зона годишно. През последните три месеца сътвори 16, начерта още 12 и сподели, че има планувани спомагателни 10, преди да напусне властта. администрация, чиито екологични качества са единствено за показ.

„ Това държавно управление желае да каже, че го е грижа за околната среда единствено като основава нови естествени предпазени територии на хартия, “ сподели Джина Чакон, откривател, който събра специалисти за изследване на бюджета със Северозападното гражданско общество за екологична резистентност, коалиция от благотворителни организации за климата.

„ Ние не потребността от запазване на околната среда на хартия. Трябва да пазиме околната среда с действителни политики, а политиките се нуждаят от пари, ” сподели Чакон.

Мексико има обособена комисия (CONANP) със личен бюджет, който следи предпазени територии. Тя претърпя непрекъснати съкращения във финансирането си от 2016 година насам, най-драстично при първия бюджет на Лопес Обрадор в офиса.

Защитените територии попадат под набор от обозначения с разнообразни ограничавания. Ядрото на биосферните резервати може да се употребява единствено за научни проучвания, до момента в който националните паркове разрешават туризъм, а предпазените територии на флората и фауната разрешават някои типове рандеман на запаси. Културните светилища и естествените монументи също са включени в зони за естествена отбрана, всички от които са с проекти за ръководство.

Следващата година бюджетът на CONANP ще нарасне леко, с цел да се оправи с инфлацията, само че разбивката на бюджета демонстрира, че нарастването ще отиде напълно за заплати, а средствата за запазване на териториите остават същите. CONANP към този момент трагично преразходва бюджета си всяка година, принуждавайки го да взема заеми от кесията на отдела за околна среда.

С детонацията в оповестените за предпазени зони (сега покриващи 33% от Мексико ) и бюджетните съкращения за идната година, финансирането на CONANP е приблизително 10,6 песо на хектар (малко под 2,5 акра) предпазена зона. Съвсем неотдавна през 2016 година финансирането беше приблизително 26,5 песо на хектар.

„ Просто е смешно “, сподели Чакон. „ Представете си, направихме това пресмятане, като взехме поради единствено 203 естествени предпазени територии, само че до края на тази година ще имаме 225 естествени предпазени територии, които ще би трябвало да споделим. “

Мексиканският отдел по околна среда отхвърли да разяснява съкращенията и по какъв начин ще отбрани зоните с по-малко от половината пари на хектар.

В своята оценка на бюджета обаче комисията на Камарата на депутатите за финансиране на околната среда написа, че множеството от съкращенията идват от финансирането за питейна вода - решение, което маркирано като „ поразително “.

Мексико Сити разгласи водна „ рецесия “ в петък и повече от три четвърти от страната сега изпитват суша.

„ Никакво нарастване на бюджета не е задоволително за решение на всички екологични проблеми, пред които е изправена страната ни, изключително тъй като решението на някои от тези проблеми зависи от постигането на цялостна смяна в икономическия модел, който доминира в днешния свят характеризиращ се с консуматорство и всеобщо генериране на боклуци от всевъзможен тип “, се споделя в отчета. Комисията утвърди бюджет, който понижава финансирането с 11%.

Депутатът Енрике Годинес дел Рио от опозиционната Партия на националното деяние изрази противоречие с отчета на комисията. „ Въпреки че съм склонен, че никое нарастване на бюджета не е задоволително за решение на всички екологични проблеми, пред които е изправена страната ни, имам вяра, че УВЕЛИЧЕНИЕТО НА БЮДЖЕТА ДОПРИНАСЯ “, написа той, употребявайки всички основни букви, с цел да подчертае противоположното си мнение.

Като цяло бюджетът на федералното държавно управление за идната година е с 4,3% по-голям от този за 2023 година и провокира първични рецензии, че не е направил съответно систематизиране за напъните за възобновяване на Акапулко, откакто беше унищожен от урагана Отис преди близо три седмици. В последния миг част от средствата от противоречиви правосъдни съкращения, които провокираха четиридневни правосъдни стачки, бяха пренасочени към рецесията.

Екологичният бюджет в действителност включва характерен фонд за адаптиране и намаляване на изменението на климата, който ще се усили през 2024 година Разбивката обаче демонстрира, че повече от половината от този фонд е разпределен за мексиканската войска за контрол на железопътния превоз в югоизточната част и Maya Train, нова туристическа железопътна линия в развой на създаване през джунглата на Юкатан, което провокира необятно публикувана екологична рецензия.

Това е явно несъгласие, сподели Карлос Асунсоло, началник на проучванията и политиката в Мексиканския център за екологично право.

„ Федералното държавно управление употребява зелени етикети, с цел да симулира, че разпределя запаси за битката с изменението на климата, което най-после се озовава в други планове, “ като маите Тренирайте, сподели Асунсоло.

Един час откакто бюджетът беше утвърден, Лопес Обрадор чества на утринната си конференция. „ Аз съм доста, доста благополучен “, сподели той в четвъртък, базирайки се на нарастванията на стипендиите за гимназии и грижите за възрастни хора. и за Pemex, мексиканската държавна и затънала в задължения петролна компания.

Докато администрацията на Лопес Обрадор наближава края си, сподели Чакон, екологичните качества на президента в никакъв случай не са били по-прозрачен.

„ За нас към този момент е ясно, че опазването на околната среда не е приоритет за това държавно управление – не е било и не е сега “, сподели тя.

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и онлайн събития

Правила за дискретност на мрежата на ABC News Вашите права за дискретност на щат Съединени американски щати Правила за дискретност онлайн на децата Реклами въз основа на ползи Относно Nielsen MeasurementУсловия за използване
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР