Администрацията на Facebook може да бъде съдена поради дискриминационния характер

...
Администрацията на Facebook може да бъде съдена поради дискриминационния характер
Коментари Харесай

Facebook може да бъде изправен пред ново съдебно дело заради превзетост на рекламния алгоритъм

Администрацията на Фейсбук може да бъде съдена заради дискриминационния темперамент на работата на рекламните логаритми на обществената мрежа, постанови Калифорнийският апелативен съд на 21 септември. Решението е взето като част от колективен иск против Фейсбук от 2020 година — администрацията на платформата е упрекната, че не демонстрира реклами за застрахователни услуги на дами и възрастни хора, като по този метод нарушава гражданските им права.

Случаят се основава на случай, който е станал с 48-годишната Саманта Лиапес (Samantha Liapes), която се е пробвала да откри застрахователна компания във Фейсбук. Социалната мрежа не ѝ е посочила реклами за застрахователни услуги, поради възрастта и пола ѝ — споделя ищцата. Апелативният съд с решение от 21 септември е отменил решението на предходния съд, съгласно което компанията е освободена от отговорност, защото не може да бъде осъдена за проявление на противоправно наличие. В реалност, администрацията на платформата е била наясно, че рекламодателите съзнателно са таргетирали рекламите си въз основа на възрастта и пола на потребителите, постанови апелативният съд. „ Фейсбук не просто популяризира наличие като издател… той основава, оформя или развива наличие “ — се показва в решението.

Имало ли е други пъти правосъдни разногласия по същия мотив?

Това не е първият път, когато рекламните логаритми на Фейсбук са обект на правосъдни разногласия. През 2018 година беше заведено федерално дело против администрацията на платформата, в което компанията беше упрекната в жилищна дискриминация, а редица следващи експертизи потвърдиха основателността на тези обвинявания. През 2022 година обществената мрежа уреди правосъдни искове с американските управляващи, а при започване на 2023 година пусна актуализация на рекламната си платформа, ориентирана към унищожаване на този тип дискриминация.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР