Администрацията на Джоузеф Байдън се стреми да поднови преговорите с

...
Администрацията на Джоузеф Байдън се стреми да поднови преговорите с
Коментари Харесай

Комисия САЩ-Русия ще се срещне в Кайро за намаляване на стратегическите оръжия

Администрацията на Джоузеф Байдън се стреми да възобнови договарянията с Русия по Договора за понижаване и ограничение на стратегическите оръжия (СТАРТ) от лятото, споделиха източници на Foreign Policy, представени от „ Независимая газета “. Среща на руско-американската двустранна консултативна комисия по СТАРТ ще се организира в Кайро в края на ноември или началото на декември, удостовери съветският заместник- външен министър Сергей Рябков. Според него възобновяването на инспекциите по контракта ще бъде „ един от многото въпроси в дневния ред на идното събитие “. В навечерието помощникът на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джейк Съливан даде да се разбере, че се водят договаряния сред Вашингтон и Москва, които страните по-рано избраха да не обявяват. Според Wall Street Journal Съливан води частни диалози със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и съветника на съветския президент по външната политика Юрий Ушаков. Според изданието задачата на договарянията е да се предотврати нуклеарна ескалация в Украйна, а не да се разискват изискванията за преустановяване на военните дейности.

В събота Байдън сподели, че е удовлетворен от резултатите от междинните избори на 8 ноември, потвърждавайки, че демократите са поели надзор над Сената. Той означи, че партията ще се концентрира върху втория тур на изборите в Грузия, който ще се организира през декември. Дори в случай че републиканците завоюват там, те няма да могат да управляват Сената: при еднакъв брой места вицепрезидентът Камала Харис, която съставлява демократите, ще има решаващия глас. Като цяло републиканците не съумяха да завоюват безапелационна победа и да провеждат " алена вълна ", както се споделя в Америка, което засяга обичайния цвят на Републиканската партия. До момента 211 републиканци и 204 демократи влизат в Камарата на представителите, съгласно CNN. Байдън изрази вяра, че и двете страни ще продължат да поддържат Украйна.

Новата власт в Швеция след парламентарните избори през септември, се опълчва на разполагането на нуклеарни оръжия на територията на страната след присъединението й към НАТО. Това съобщи външният министър Тобиас Билстрьом в изявление за канала TT в събота. Според него Швеция, сходно на Дания и Норвегия, ще разгласи, че няма да разреши разполагането на нуклеарни оръжия. По-рано финландският президент Сауле Нийнистьо също съобщи, че страната след присъединението си към алианса няма желание да разполага нуклеарно оръжие и няма признаци някой да го предлага.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР