Администрацията на Джо Байдън в четвъртък реши да блокира сделката

...
Администрацията на Джо Байдън в четвъртък реши да блокира сделката
Коментари Харесай

Американският регулатор иска да развали мегасделката между Microsoft и Activision

Администрацията на Джо Байдън в четвъртък реши да блокира договорката за 69 милиарда $, при която Microsoft желае да придобие гейминг студиото Activision Blizzard. По този метод се хвърля сянка върху проектите на софтуерния колос бързо да разшири портфолиото си от известни игри и да навакса изоставането си по отношение на по-големите си съперници.

Microsoft, която има конзолата Xbox и мрежовата платформа за игри, съобщи през януари 2022 година, че ще купи Activision за 68.7 милиарда $ – най-голямата договорка в игралната промишленост в историята.

Без Activision и неговото многообразие от игри за мобилни устройства, конзоли и компютри, Microsoft мъчно би могла да притегли доста консуматори към своята нова абонаментна услуга за достъп до игри. А прибавянето на клиенти се трансформира в приоритет за огромните софтуерни компании, защото обичайните източници на напредък, като продажбите на реклами, стават по-малко надеждни.

Американската софтуерна компания съобщи, че желае договорката да ѝ помогне да се конкурира с водачите на пазара – китайската Tencent и южнокорейската Sony, които подлагаха на критика договорката.

Но в жалбата си Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC), която ползва антитръстовото законодателство в страната, в този момент декларира, че Microsoft към този момент има огромно и скъпо портфолио от игри.

Microsoft към този момент сподели, че може и ще ограничи наличието си от съперниците в игрите “, сподели Холи Ведова, шеф на Бюрото за конкуренция на FTC. „ Сега ние се стремим да попречим на Microsoft да получи надзор над водещо без значение студио за игри и да го употребява, с цел да навреди на конкуренцията в множеството динамични и бързо разрастващи се пазари на игри. “

Агенцията насрочи чуване пред административен арбитър за август 2023 година

Президентът на Microsoft Брад Смит сподели, че компанията ще се бори с FTC. „ Въпреки че вярвахме, че даваме късмет на мира, имаме цялостно доверие в нашия случай и приветстваме опцията да представим нашия случай в съда “, сподели той.

Администрацията на Байдън предприе по-агресивен метод към използването на антитръстовите правила. Министерството на правораздаването неотдавна спря сливането за 2.2 милиарда $ на Penguin Random House, най-големият книгоиздател в света, и по-малкия американски съперник Simon & Schuster.

Това е още едно доказателство за войната на администрацията и антитръстовите организации против огромните технологии “, сподели Андре Барлоу от адвокатската адвокатска фирма Doyle, Barlow and Mazard PLLC. Както администрациите на Тръмп, по този начин и на Байдън сложиха приоритет на огромните технологии в антитръстовото правоприлагане.

Акциите на Activision затвориха със спад от 1.5% до 74.76 $, а търговията на Microsoft затвори с към 1% нагоре – до 247.40 $.

Activision, която от дълго време мечтае да бъде развлекателен конгломерат, като Disney да вземем за пример, също осъзна, че се нуждае от повече софтуерно ноу-хау и може да бъде принудена да редуцира листата си с игри, с цел да трансферира ресурсите към нововъзникващи области като изкуствения разсъдък (AI).
Опасения за конкуренцията
Федералната комерсиална комисия съобщи, че се тормози, че известните игри на Activision, в това число World of Warcraft и Diablo, няма да продължат да се оферират за редица конзоли, компютри и мобилни устройства.

Въпреки че Microsoft предложи отстъпки за справяне с проблемите на конкуренцията, бързият ритъм на смяна в софтуерната и игралната промишленост може да направи тези условия безполезни с течение на времето.

За да ухажва регулаторите, малко след оповестяването на договорката Microsoft разкри нов набор от правила за своя магазин за приложения, в това число отворен достъп за разработчици, които дават отговор на стандартите за дискретност и сигурност.

Този месец Microsoft пое 10-годишен ангажимент да предложи Call of Duty, известната поредност шутъри от първо лице, на платформите Nintendo. Компанията насочи същото предложение към Sony.

Антитръстовите искания може да бъдат преодолени, откакто фирмите предложиха „ корекция “ на антитръстовите вреди, породени от договорката, сподели Уилям Ковачич, някогашен ръководител на FTC, който в този момент преподава право.

„ Мисля, че можем да предвиждаме с висока степен на сигурност, че той (съдията) ще се вслуша в тези причини (на Microsoft) и може да се отнесе с схващане към тях “, сподели Ковачич.

Председателят Лина Хан и двамата демократи в комисията гласоподаваха за утвърждение на жалбата, до момента в който комисар Кристин Уилсън, републиканец, гласоподава срещу.

Изпълнителният шеф на Activision Blizzard Боби Котик сподели на чиновниците в четвъртък, че е убеден, че договорката ще продължи.

Твърдението, че тази договорка е антиконкурентна, не подхожда на обстоятелствата и ние имаме вяра, че ще спечелим това предизвикателство “, сподели той на чиновниците.

Той добави, че има вяра, че причините на фирмите ще завоюват „ макар регулаторната среда, фокусирана върху идеология и неправилни схващания за софтуерната промишленост. "

Сделката също е изправена пред регулаторни усложнения в Европа.

Към края на ноември се чака Microsoft да предложи средства за отбрана на антитръстовите регулатори на Европейски Съюз през идващите седмици, с цел да отклони формалните възражения против договорката, споделиха хора, осведомени с въпроса. Крайният период, в който Европейската комисия би трябвало да изготви формален лист с опасения за конкуренцията, прочут като ревю на възражението, е през януари.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинActivision Blizzard Microsoft антитръстов регулатор регулатор антимонополен регулатор ПоследниНай-четениКомпании 8 Американският регулатор желае да скапе мегасделката сред Microsoft и Activision Политика 680 Депутатите споделиха „ да “ на дигитализацията на имотния указател Компании 292 Exxon и Chevron възнамеряват десетки милиарди вложения в енергийни планове Компании 5122 Гугъл слива екипите на Maps и Waze Крипто 13323 Забравете за криптозимата, идва „ кървава баня “ за биткойн Бюджет и финанси 7212 Българска социалистическа партия желае внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход Компании 6984 Nexo напуща Съединените щати Политика 5634 Съветът на Европейски Съюз остави България и Румъния отвън Шенген Всички новиниОще от КомпанииВиж всичкиExxon и Chevron възнамеряват десетки милиарди вложения в енергийни проектиGoogle слива екипите на Maps и Waze Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР