Администрацията на Джо Байдън след многомесечно обсъждане даде зелена светлина

...
Администрацията на Джо Байдън след многомесечно обсъждане даде зелена светлина
Коментари Харесай

Развързва ли се Третата световна? САЩ са разрешили доставки на изтребители F-16 за Украйна

Администрацията на Джо Байдън след многомесечно разискване даде зелена светлина за доставка на Киев на военна авиация, която е на въоръжение в страните от НАТО,, базирайки се на източници в Белия дом.

Съединените щати са алармирали на европейските съдружници, че ще им разрешат да изнасят американски изтребители F-16 в Украйна, прецизира малкия екран.

Вече четири страни от Европейски Съюз, както и Норвегия, мълчешком обявиха, че са подготвени да дават тези самолети на въоръжените сили на Украйна, които към този момент получиха ракети с огромен обхват и съвременни западни системи за противовъздушна защита.

Според английския Международен институт за стратегически проучвания (IISS) Белгия, Обединеното кралство, Дания и Холандия са в положение да обезпечат минимум 125 изтребители F-16 в цялостна бойна подготвеност. Норвегия също имаше няколко свободни F-16 предходната година (броят им не се съобщава), които размени с по-модерни F-35 и в този момент е подготвена да ги показа с Киев.

Украйна, в действителност, към този момент е поискала по-малко самолети - от 24 до 36.

Съединените щати към момента не желаят да доставят лични F-16 на Украйна, настояват източници на CNN. Това частично се дължи на високата цена на машините: в случай че бъдат включени в общоприетия пакет за военна помощ, те ще „ изядат “ забележителна част от сумата, утвърдена от Конгреса. От 48 милиарда $, утвърдени през декември предходната година, към 6 милиарда $ остават до началото на май и този предел ще бъде изразходван доникъде на юли.

Въпреки това администрацията на Байдън утвърждава доставката на F-16 от съдружниците на НАТО. Държавният департамент обаче не е получил публични претенции от европейски страни, настояват източници на CNN.

През март двама украински водачи посетиха базата на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Аризона. Там американските военни имаха намерение да преценяват какъв брой време ще отнеме на водачите да се научат да ръководят военни самолети, в това число F-16. По-късно към тях се причислиха още 10 украински водачи, напомня CNN, представена от
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР