Администрацията на Джо Байдън призова Конгреса на САЩ да одобри

...
Администрацията на Джо Байдън призова Конгреса на САЩ да одобри
Коментари Харесай

Президентската администрация призова Конгреса да одобри продажбата на F-16 за Турция

Администрацията на Джо Байдън прикани Конгреса на Съединени американски щати да утвърди продажбата на изтребители F-16 и модернизационни комплекти на Турция, заяви „ Сабах “.


Президентската администрация написа писмо до членовете на Конгреса, в което упорства да се утвърди продажбата на самолети Lockheed Martin F-16 и модернизационни комплекти на стойност 20 милиарда $, оповестиха източници, осведомени с писмото.

Администрацията поддържа модернизацията на турския флот от F-16, само че признава, че Конгресът би трябвало да изиграе забележителна роля в това отношение, обявиха от Държавният департамент.

На въпрос дали Държавният департамент ще изпрати формалната нотификация за самолетите, откакто процесът на Швеция в НАТО бъде изцяло формализиран, заместник-говорителят Ведант Пател не се ангажира със периоди.

" Президентът Байдън, министърът Блинкен доста ясно показаха нашата поддръжка за модернизирането на турския флот от F-16, което преглеждаме като основна инвестиция в оперативната съгласуемост на НАТО. Но също така признаваме, че Конгресът има основна роля в разглеждането на продажбите на оръжие, само че аз просто няма да удостоверявам или да задминавам препоръчаните продажби или прехвърляния в региона на защитата, до момента в който Конгресът не бъде публично известен за тях ", сподели Пател.

Той съобщи, че Съединени американски щати също по този начин приветстват утвърждението на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО от турския парламент, само че съобщи, че процесът към момента не е завършил. Той добави, че Вашингтон чака да получи ратификационния документ на Турция и Унгария, които също напредват в процеса.

След като Анкара разчисти дълго отлагания път за кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, в този момент погледът се насочи към продължителното утвърждение от страна на Съединени американски щати на продажбата на изтребители F-16.

На 23 януари турският парламент ратифицира кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, като по този метод след 20-месечно отсрочване отстрани най-голямото оставащо затруднение пред разширението на западния алианс.

Администрацията на Байдън неколкократно поддържа договорката и даде обещание да продължи с продажбата на стойност 20 милиарда $.

Тя в никакъв случай не е обвързвала публично продажбата на F-16 с утвърждението шведската кандидатура. Въпреки това някои основни членове на Конгреса обявиха, че няма да поддържат продажбата, до момента в който Турция не подпише присъединението на Швеция към алианса.

Искането на Турция има за цел да размени остаряващия флот от F-16 в инвентара на Командването на военновъздушните сили, който е планувано да бъде изведен от употреба от 2030 година

Анкара се стремеше да закупи по-съвременните изтребители F-35 на Lockheed Martin, само че Съединени американски щати я отстраниха от многонационалната стратегия за закупуване и подкрепяне на създаването и построяването на бойния аероплан през 2019 година, след Турция се снабди със системи за противоракетна защита С-400 от Русия.

Разочарована от продължителната процедура по настояването си за придобиване на F-16, Анкара стартира договаряния за закупуване на Eurofighter, създаван от консорциум, включващ Германия, Испания, Италия и Обединеното кралство./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР