Администрацията на Белия дом е наредила на правителствените агенции в

...
Администрацията на Белия дом е наредила на правителствените агенции в
Коментари Харесай

Белият дом нареди администрацията да изхвърли всички продукти на "Касперски"

Администрацията на Белия дом е наредила на държавните организации в Съединени американски щати да отстранят продуктите на компанията " Касперски " (Kaspersky Lab) от осведомителните си системи. Според президентския екип има угриженост от това, че основаната в Москва компания е податлива на въздействие от Кремъл.

Решението съставлява внезапен отговор на това, което разследващите организации на страната разказват като опасност за националната сигурност, идваща в киберпространството от Русия и след изборна година, белязана от обвинявания, че Москва употребява интернет като оръжие в опит да повлияе на изборните резултати.

В особено изказване от " Касперски " отхвърлят обвиняванията, както компанията прави на няколко пъти през последните месеци. " Никой не е представял достоверни доказателства, а обвиняванията се основават на подправени догатки и неточни допускания ", настояват те.

Министерството на националната сигурност е изпратило разпореждане до федералните организации да ревизират какви артикули на " Касперски " употребяват в границите на месец и да спрат използването им в идните 90 дни. " Министерството се тревожи за връзките сред избрани чиновници на " Касперски " и съветското разузнаване, и други държавни организации, както и от законовите условия, които разрешават на съветското разузнаване да изисква или да принуждава компанията да му спомага и да засича връзки, преминаващи през съветски мрежи ", изясняват от ведомството.

На 11 юли държавната организация (U.S. General Services Administration или GSA) за ръководство на федералната администрация в профил " Касперски " от листата с утвърдени снабдители за осведомителни технологии и съоръжение за цифрова снимка. Посоченият претекст - да се подсигурява сигурността на американските държавни системи. Правителствените организации ще могат да купуват артикули на компанията отвън процедурите на GSA.

Британският Национален център за киберсигурност (NCSC) съобщи тогава, че в никакъв случай не е сертифицирал продуктите на " Касперски ". " Сертифицираме посредством разнообразни начинания и търговците аплайват посредством някои от нашите упълномощени сътрудници. Но в никакъв случай не сме включвали измежду утвърдените артикули такива от " Касперски ", се споделя в известието на центъра, която е част от GCHQ - английският еквивалент на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР