САЩ продължават да депортират хора в страна, която според тях е твърде опасна за пътуване

...
Администрацията на Байдън зае смесени позиции относно политиките си, засягащи
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън зае смесени позиции относно политиките си, засягащи Хаити – като една федерална агенция предупреди, че карибската страна е твърде опасна за гражданите на САЩ, докато друга агенция депортира хаитяни обратно в раздираната от насилие страна.

Насилието в Хаити през второто тримесечие на 2023 г. е скочило с почти 14% в сравнение с предходното тримесечие, според доклад на ООН, публикуван в четвъртък.

На 30 август посолството на САЩ в Хаити призова американските граждани да напуснат страната поради „настоящата ситуация със сигурността“. На следващия ден имиграционната и митническата служба на САЩ (ICE) депортира неразкрит брой лица в Хаити.

Тъй като столицата на Хаити Порт-о-Пренс се контролира до голяма степен от банди, известни с отвличания и убийства, експерти предупреждават, че депортациите могат да се равняват на смъртни присъди.

„Този ​​акт излага животи на опасност“, каза Герлин Йозеф, изпълнителен директор на Haitian Bridge Alliance, в изявление. „Спешно призоваваме президента Байдън, вицепрезидента Харис, секретаря Майоркас и цялата администрация да спрат всички депортации в Хаити.“

Вълни от престъпност и безредици връхлетяха Хаити след убийството на бившия президент Жовенел Мойс през 2021 г. Неговият наследник, министър-председателят Ариел Хенри, се бори да спре насилието. Повече от 1860 жертви на убийства, наранявания и отвличания са документирани между 24 април и 30 юни 2023 г., се казва в доклада на ООН.

Въпреки това Хаити беше сред първите три дестинации за депортиране с чартърни полети от САЩ през фискалната 2022 г., като през това време са извършени 125 полета, според годишния доклад на ICE.

През последните години САЩ са депортирали повече от 2700 хаитяни, като 895 са били депортирани през фискалната 2020 г., 353 през фискалната 2021 г. и 1532 през фискалната 2022 г., според същия доклад.

Позовавайки се на разширяването на легалните пътища за хаитяни от страна на администрацията на Байдън, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом каза пред CNN в изявление, че хаитяните, които искат да влязат в Съединените щати, се призовават да го направят законно.

Държавният департамент и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ „наблюдават ситуацията на място и се координират тясно с международните партньори, за да гарантират, че мигрантите могат да бъдат безопасно върнати в Хаити“, каза още говорителят.

Мигранти, предимно от Хаити, събират дрехи, дарени от група доброволци, в Джордано Бруно в Мексико Сити, Мексико, 6 април 2023 г. Мигранти, предимно от Хаити, събират дрехи, дарени от група доброволци, в Джордано Бруно в Мексико Сити, Мексико, 6 април 2023 г. Хенри Ромеро/Ройтерс

От месеци Хенри и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призовават за военна намеса в страната. Но съседите на Хаити в западното полукълбо тихо отказаха водеща роля.

В края на юли правителството на Кения предложи да ръководи „многонационални сили“ от 1000 полицаи, които да помогнат за обучението и подпомагането на хаитянската полиция за „възстановяване на нормалното“ в карибската нация – идея, която беше възприета от правителството на САЩ.

„Съединените щати поздравяват правителството на Кения, че откликна на призива на Хаити и обмисля да служи като водеща нация за многонационални сили в Хаити, за да помогне за справяне с несигурността, причинена от груповото насилие“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в изявление през август.

Блинкен добави, че очаква с нетърпение да напредне в процеса на участие на Кения чрез резолюция на Съвета за сигурност на ООН, разрешаваща многонационални сили в Хаити.

По време на брифинг за новини в Белия дом във вторник, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза, че няма да навлиза в оперативните подробности, но повтори ангажимента на САЩ да „подкрепи многонационални сили, които по същество са мисия за полицейска подкрепа, а не военна мисия, и такава, която е в подкрепа на Националната полиция на Хаити, а не поема суверенния полицейски капацитет от Националната полиция на Хаити.“

Предишните мироопазващи мисии на ООН в Хаити оставиха горчиво наследство и критиците посочват, че поведението на кенийските сили за сигурност е породило някои опасения за правата у дома. През 2022 г. Държавният департамент на САЩ установи, че Кения има „значителни проблеми с човешките права“, включително достоверни доклади за „произволни убийства“, „извънсъдебни убийства“, „принудителни изчезвания“, „мъчения“ и случаи на „жестоко, нечовешко или унизително лечение”.

Според говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом САЩ „работят в тясно сътрудничество с правителството на Кения, за да гарантират, че всички бъдещи участници в тази мисия ще бъдат добре подготвени да осигурят по-голяма сигурност на хората в Хаити и ще имат демонстриран ангажимент да зачитат човешки права."

„Освен това ще работим с партньори, включително Кения, за да наблюдаваме и разследваме всякакви твърдения за нарушения на човешките права, след като мисията бъде разположена“, каза говорителят.

Мигранти, предимно от Хаити, участват в протест с банер, който гласи "Мексиканците и хаитяните са братя" в Мексико Сити, Мексико, 29 май 2023 г. Мигранти, предимно от Хаити, участват в протест с транспарант, който гласи „Мексиканците и хаитянците са братя“ в Мексико Сити, Мексико, 29 май 2023 г. Хенри Ромеро/Ройтерс

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да разгледа възможността за водено от Кения многонационално разполагане през следващите седмици.

Междувременно, докато Съединените щати създават нови имиграционни програми и втвърдяват политиките си за налагане на границите – включително засилени депортации, наред с други тактики – хаитяните, които бягат от страната, изглежда търсят алтернативни пътища.

Администрацията на Байдън стартира програма за условно освобождаване през януари, която позволи на 30 000 души от Хаити, Венецуела, Никарагуа и Куба, които преминаха проверка и имаха базиран в САЩ финансов поддръжник, да влизат законно в САЩ всеки месец. Хаитяните са най-популярната националност, която се възползва от програмата. От 181 000 души, които са пристигнали законно от януари до юли, хаитяните съставляват повече от една трета (над 60 000) от бенефициентите, показват данните на CBP.

Данните на панамското правителство показват, че от началото на годината броят на хаитяните, преминаващи транзитно през опасната джунгла между Панама и Колумбия, известна като пропастта Дариен, е намалял значително. Тази година хаитяните също станаха най-голямата националност, търсеща убежище в Мексико.

Но мнозина продължават да поемат опасни рискове, за да достигнат бреговете на САЩ. От октомври 2022 г. до юли 2023 г. повече от 5000 хаитяни бяха задържани в морето от бреговата охрана на САЩ.

Репортажите са предоставени от Мохамед Тауфик и Кейтлин Ху от CNN.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР