Администрацията на Байдън за първи път ще изпрати в Украйна

...
Администрацията на Байдън за първи път ще изпрати в Украйна
Коментари Харесай

САЩ изпращат снаряди с обеднен уран на Украйна

Администрацията на Байдън за първи път ще изпрати в Украйна предизвикващите доста несъгласия бронебойни муниции, съдържащи обеднен уран , съгласно документ, забелязан от Ройтерс и доказан настрана от двама американски чиновници.

Снарядите, които биха могли да оказват помощ за унищожаването на съветски танкове , са част от нов пакет от военна помощ за Украйна, който би трябвало да бъде разгласен през идната седмица . Боеприпасите могат да бъдат изстрелвани от американските танкове Abrams , които съгласно осведомен човек се чака.

Един от чиновниците сподели, че идният пакет от помощ ще бъде на стойност сред 240 милиона и 375 милиона $ според от това какво е включено.

Стойността и наличието на пакета към момента се завършват, споделиха чиновници. Белият дом не отговори незабавно на искане за коментар.
 Путин: И Русия може да употребява оръжия с обеднен уран
Путин: И Русия може да употребява оръжия с обеднен уран

Според него Западът доставят амуниции с обеднен уран, защото личните им хранилища са съвсем празни

Въпреки че в Украйна по-рано тази година, това ще бъде първата доставка на такива муниции от Съединени американски щати и евентуално ще провокира несъгласия . Това следва по-ранно решение на администрацията на Байдън на Украйна, макар опасенията по отношение на заплахите, които тези оръжия съставляват за цивилните.

Използването на муниции с обеднен уран се разисква яростно, като съперници като Международната коалиция за възбрана на оръжията с уран споделят, че те носят рискови опасности за здравето от усвояване или поемане на прахуляк, съдържащ обеднен уран, в това число рак и вродени недостатъци у новородените.

Страничен артикул от обогатяването на уран, обедненият уран се употребява за муниции, защото изключителната му компактност дава способността на снарядите елементарно да проникват през бронята и да се самозапалват в изпепеляващ облак от прахуляк и метал.

Въпреки че обедненият уран е радиоактивен, той е доста по-малко от естествено срещащия се уран, макар че частиците могат да се задържат за доста време.

Съединените щати са употребявали муниции с обеднен уран в големи количества по време на войните в Персийския залив през 1990 година и 2003 година и бомбардировките на НАТО над някогашна Югославия през 1999 година

Ядреният контролен орган на Организация на обединените нации, Международната организация за атомна сила (МААЕ), споделя, че изследванията в някогашна Югославия, Кувейт, Ирак и Ливан " демонстрират, че съществуването на останки от обеднен уран, разпръснати в околната среда, не съставлява радиологична заплаха за популацията на засегнатите райони. "

Все отново радиоактивният материал може да добави към голямото следвоенно предизвикателство за разчистване на Украйна. Части от страната към този момент са осеяни с неексплодирали муниции от касетъчни бомби и други муниции и стотици хиляди противопехотни мини.

, че Съединени американски щати обмислят изпращането на муниции с обеднен уран в Украйна.

Неотдавнашните пакети с оръжейна помощ за Украйна включват артилерия, ракети за противовъздушна защита и наземни транспортни средства, до като контранастъплението на Украйна продължава. Ройтерс не съумя да дефинира какво друго съдържа пакетът освен боеприпасите с обеднен уран.

Разрешението за финансиране на пакета от помощи идва от Президентския орган за финансиране който упълномощава президента да трансферира продукти и услуги на Съединени американски щати без утвърждението на Конгреса по време на изключителна обстановка. Те ще бъдат предоставени от запасите в Съединени американски щати.

Помощта за сигурността на Украйна след пълномащабното съветско навлизане през февруари 2022 година възлиза на повече от 43 милиарда $ .
 Washington Post: Съединени американски щати възнамеряват да доставят на Украйна касетъчни снаряди за реактивна артилерия
Washington Post: Съединени американски щати възнамеряват да доставят на Украйна касетъчни снаряди за реактивна артилерия

Съединени американски щати са подготвени за продължителна война в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР