Администрацията на Байдън ще инвестира 1,2 милиарда долара в проекти за изсмукване на въглерода от въздуха

...
Администрацията на Байдън ще обяви в петък първата си голяма
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън ще обяви в петък първата си голяма инвестиция за стартиране на индустрията за премахване на въглероден диоксид в САЩ – нещо, което енергийните експерти казват, че е от ключово значение за овладяване на емисиите на страната, затоплящи планетата.

Проектите за директно отстраняване на улавянето на въздуха са подобни на огромни прахосмукачки, изсмукващи въглероден диоксид от въздуха, използвайки химикали за отстраняване на парниковия газ. Веднъж отстранен, CO2 се съхранява под земята или се използва в промишлени материали като цимент. В петък Министерството на енергетиката на САЩ ще обяви, че изразходва 1,2 милиарда долара за финансиране на два нови демонстрационни проекта в Тексас и Луизиана – центърът South Texas Direct Air Capture и Project Cypress в Луизиана.

„Тези два проекта ще изградят тези регионални хъбове за директно улавяне на въздуха“, каза министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм пред репортери. „Това означава, че ще свържат всичко от улавяне до обработка до дълбоко подземно съхранение, всичко това в един безпроблемен процес.“

Гранхолм каза, че проектите се очаква да премахнат повече от 2 милиона метрични тона въглероден диоксид от въздуха годишно, след като бъдат пуснати в действие – еквивалентът на премахването на почти 500 000 коли на газ от пътя.

Машините се изграждат, за да засилят по същество естественото отстраняване на въглерод, което вече е извършено от дървета, блата и океани – което не се случва достатъчно бързо, за да улови емисиите от изкопаеми горива в мащаба, който хората отделят.

Старшият съветник на Белия дом Мич Ландрийо каза пред репортери, че това ще бъдат първите проекти за директно улавяне на въздуха в такъв мащаб в САЩ и „ще бъдат най-големите в света“.

Друг проект в Исландия, открит през 2021 г., премахва около 10 метрични тона CO2 всеки ден, приблизително същото количество въглерод, отделяно от 800 автомобила на ден. По това време операторът на този проект Climeworks каза, че е най-големият в света.

Само проектите за директно улавяне на въздух в САЩ биха могли да увеличат глобалния капацитет за технологията с 400 пъти, каза Саша Сташуик, политически директор в Carbon180 – независима организация с нестопанска цел, фокусирана върху премахването на въглерода.

„Индустрията е много зараждаща се в момента“, каза Сташуик пред CNN. „Това са предназначени да бъдат първите внедрявания в търговски мащаб в мащаб на мегатони. Това е много, много голяма работа.“

Въпреки че все още не е ясно какво в крайна сметка ще правят хъбовете с въглерода, след като бъде извлечен, представители на министерството на енергетиката казаха, че нито един от хъбовете няма да използва уловения CO2 за подобрено възстановяване на нефт – метод, при който въглеродът се инжектира в земята, за да се освободи повече нефт.

Stashwick каза, че е важно това да се спазва и че Carbon180 се застъпва за това въглеродът да се съхранява безопасно и постоянно под земята или да се използва в строителни материали като цимент.

„Смятаме, че това е наистина критично за общественото приемане“, каза Сташуик. „Това наистина е дебютът на индустрията за директно улавяне на въздух в САЩ. Това ще бъде първото запознаване на много хора с технологичното отстраняване на въздуха.“

Друг проблем е как хъбовете се захранват, за да се гарантира, че премахването на въглерода не добавя повече емисии в атмосферата. Представители на Battelle, собственик на проекта в Луизиана, казаха, че ще захранват центъра с чиста енергия, закупена от местната комунална компания, но имат планове да захранват съоръжения с възобновяема енергия в бъдеще.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР