Администрацията на Байдън предлага по-задълбочени проверки на миналото на продажбите на оръжия

...
Администрацията на Байдън предлага правило, което ще изисква още хиляди
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън предлага правило, което ще изисква още хиляди търговци на огнестрелни оръжия да извършват проверки на миналото в опит да се борят с нарастващото насилие с оръжие в цялата страна.

Предложението идва след мандат от президента Джо Байдън за намиране на начини за засилване на проверките на миналото след приемането на двупартийно законодателство относно оръжията миналата година.

Хората, които продават огнестрелни оръжия онлайн, на оръжейни изложби или други места извън тухла и -от магазините за минохвъргачки ще се изисква да бъдат лицензирани и да извършват проверки на миналото на купувачите преди продажбите съгласно правилото, предложено от Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви.

Търговска група от индустрията за огнестрелно оръжие бързо изрази загриженост относно предложението , но каза, че може да се изправи пред съда, ако бъде финализиран в сегашния си вид.

Бюрото изчислява, че правилото ще засегне от 24 500 до 328 000 продавачи. Той е насочен към онези, които се занимават с продажба на оръжия, а не към тези с лични колекции.

Проверките на миналото помагат да се предотврати продажбата на оръжия на хора, осъдени за престъпления, тийнейджъри и други, които са законно блокирани да ги притежават, каза директор на агенцията Стив Детелбах. Федерално лицензираните търговци на огнестрелно оръжие също са задължени да водят записи и да продават оръжия със серийни номера, като и двете помагат на правоприлагащите органи да проследят оръжия, използвани при престъпления.

„Нелицензираните търговци продават оръжия без проверка на миналото, без да водят записи, без да наблюдават другите важни изисквания за обществена безопасност, които общността (федерално лицензиран търговец на огнестрелно оръжие) спазва“, каза той.

Генералният прокурор Мерик Гарланд каза, че Конгресът е приел законодателството за оръжията, за да намали насилието с оръжие, включително чрез разширяване на проверките на миналото, и каза, че новото правило се прилага този мандат.

Като цяло по-строги закони за оръжията се желаят от мнозинството от американците и по-специално проверки на миналото, независимо какви са настоящите закони за оръжията в техния щат, според скорошно проучване на AP-NORC за оръжията. Това желание може да е свързано с възприеманото от някои американци въздействие на това какво може да означава по-малко оръжия за страната, а именно по-малко масови стрелби.

Към понеделник през 2023 г. в САЩ е имало най-малко 33 масови убийства, оставяйки най-малко 163 души убити, без да се включват загиналите стрелци, според база данни, поддържана от AP и USA Today в партньорство с Североизточния университет.

През уикенда трима чернокожи бяха застреляни от бял мъж, носещ маска и стрелба с оръжие, украсено със свастика в Джаксънвил, Флорида. Стрелецът, който е закупил оръжията законно, въпреки че преди това е бил принудително изпратен за преглед за психично здраве, се самоуби.

Законодателството миналата година, прието от Конгреса, беше най-всеобхватният контрол върху оръжията от 30 години и последва смъртоносна масова стрелба в Основно училище в Увалде, Тексас.

Законът от 2022 г. затегна проверките на миналото за най-младите купувачи на оръжие, имаше за цел да предпази огнестрелните оръжия от извършители на домашно насилие и имаше за цел да помогне на щатите да въведат закони за червен флаг, които улесняват отнемането на оръжия от хора, смятани за опасни.< Байдън каза, че законът не стига достатъчно далеч. Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза в четвъртък, че администрацията ще продължи да настоява за по-голям контрол върху оръжията.

„Тази администрация ще направи всичко възможно, за да се бори с епидемията от насилие с оръжие, която разкъсва нашите семейства, нашите общности, а също и нашата страна отделно“, каза тя.

Центърът Giffords за предотвратяване на насилието с оръжие аплодира предложената промяна на правилата, като каза, че затваря „зейнала вратичка“. Изпълнителният директор Питър Амблър каза, че администрацията на Байдън е направила „огромна крачка напред към нашата цел за универсални проверки на миналото“.

Крис Браун, президент на групата за контрол на оръжията Брейди, каза, че повече от 1 на 5 продажби на оръжия в САЩ са проведено без проверка на миналото.

Групите за правата върху оръжията, от друга страна, твърдят, че това няма да помогне много за спиране на проблема с насилието с оръжие.Тези защитници преди това бързо заведоха дела за други промени в правилата на ATF, които според тях нарушават правата върху оръжията.

Националната фондация за спортна стрелба, индустриална търговска група, заяви, че има „значителни опасения“ относно предложеното правило, твърдейки, че то изглежда надхвърля това, което двупартийното законодателство позволява и може да изисква от „обикновените граждани“ да получат лиценз. Той предупреди на съдебно оспорване, ако правилото бъде финализирано, както е написано.

Предложеното правило ще бъде отворено за обществен коментар в продължение на 90 дни. Не беше ясно кога може да стане окончателно.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР