Администрацията на Байдън призовава 16 щата да се справят с несъответствията във финансирането, пред които са изправени HBCU, предоставящи земя

...
Администрацията на Байдън поиска от губернаторите в 16 щата да
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън поиска от губернаторите в 16 щата да се справят с несъответствието във финансирането от повече от 12 милиарда долара между отпусканите земя Исторически чернокожи колежи и университети (HBCU) и техните колеги, които не са HBCU, според Министерството на земеделието на САЩ.

В съвместни писма, изпратени до губернаторите на всеки щат в понеделник, министърът на образованието Мигел Кардона и министърът на земеделието Том Вилсак отбелязаха, че HBCU „не са успели да напреднат по начини, които са еднакви“ с други институции, предоставящи земя в тези щати „ до голяма степен поради небалансирано финансиране.“

Институцията за предоставяне на земя е колеж или университет, който предоставя образование в областта на селското стопанство, науката, военните науки и инженерството. Училищата също са построени върху федерална земя или са финансирани с приходи от продажбата на федерална земя, предоставена на държавните правителства. По закон, според USDA, тези училища и техните колеги от HBCU „са били длъжни да получат справедливо разпределение“ на средствата от техните държавни правителства.

Бяха изпратени писма до губернаторите на Алабама, Арканзас, Флорида, Джорджия, Кентъки, Луизиана, Мериленд, Мисисипи, Мисури, Северна Каролина, Оклахома, Южна Каролина, Тенеси, Тексас, Вирджиния и Западна Вирджиния.

„Неприемливите неравенства във финансирането принудиха много от отличителните исторически чернокожи колежи и университети в нашата нация да работят с недостатъчни ресурси и да забавят критични инвестиции във всичко – от инфраструктурата на кампуса до научноизследователската и развойна дейност до услугите за подпомагане на студенти“, каза Кардона в изявление.

ФАЙЛ - В тази снимка от файл от 26 септември 2018 г. студенти седят в кампуса на Spelman College в Атланта. Колаборация от 40 исторически чернокожи колежа и университета получи подарък от $124 милиона от Blue Meridian Partners, филантропско сътрудничество. Новото финансиране, обявено в сряда, 13 септември 2023 г., ще бъде използвано за увеличаване на записването, увеличаване на процента на завършване и подобряване на процента на заетост на възпитаниците на училищата. (Hyosub Shin/Atlanta Journal-Constitution чрез AP, файл) ФАЙЛ - На тази снимка от файл от 26 септември 2018 г. студенти седят в кампуса на Spelman College в Атланта. Колаборация от 40 исторически чернокожи колежа и университета получи подарък от $124 милиона от Blue Meridian Partners, филантропско сътрудничество. Новото финансиране, обявено в сряда, 13 септември 2023 г., ще бъде използвано за увеличаване на записването, увеличаване на процента на завършване и подобряване на процента на заетост на възпитаниците на училищата. (Hyosub Shin/Atlanta Journal-Constitution чрез AP, файл) Hyosub Shin/Atlanta Journal-Constitution/AP

Институциите за отпускане на земя са създадени за първи път със Закона на Морил от 1862 г., за да помогнат на хората да получат висше образование по земеделие и механични умения. Законодателството е изменено през 1890 г. и отново през 1994 г., за да „се справи с неравенството в образованието сред афро-американците и индианците“, каза агенцията.

За да изчислят сумата, която всеки HBCU би получил, ако средствата бяха предоставени еднакво, служители на администрацията са използвали данни от интегрираното проучване на Националния център за образователна статистика след средното образование 1987-2020 г., се казва в прессъобщение на USDA.

„Несправедливо присвоеното финансиране“ на институциите от 1890 г. във всеки щат варира от 172 милиона долара до 2,1 милиарда долара, според съобщението.

Има повече от 100 институции за предоставяне на земя в 57 щата и територии, според Министерството на земеделието. Само 18 държави имат HBCU за предоставяне на земя. USDA отбеляза, че само Делауеър и Охайо са „справедливо финансирали съответните си университети“.

CNN се свърза с 16-те щата, получили писма от федералното правителство.

Джей Дарден, комисар за администрацията на Луизиана, потвърди пред CNN, че неговият офис е получил писмото от секретарите Кардона и Вилсак. Южният университет и колежът A&M в Батън Руж са HBCU със земя в щата.

Дарден каза в изявление, че източникът на прогнозите за финансиране, включени в писмото на секретарите, е „неясен“. Той добави, че кабинетът му е бил нареден от губернатор Джон Бел Едуардс да се срещне със секретарите и да научи повече за това.

„Тази администрация последователно предоставя изискването за съвпадение на федералното финансиране за Southern University Ag Center, както и допълнителното финансиране за стабилизиране и поддържане на Southern University New Orleans. Ние обаче признаваме, че трябва да се свърши повече работа, за да се финансира изцяло висшето образование“, каза Дарден в изявление.

Тамия Потър. Тамия Потър. С любезното съдействие на Тамия Потър

На въпрос за писмата, Картър Елиът, говорител на губернатора на Мериленд Уес Мур, каза на CNN, че губернаторът „е бил силен защитник“ на HBCU в щата и е насочил милиони долари финансиране, за да им помогне.

„Губернатор Мур ще продължи да подкрепя тези променящи живота колежи и университети, които правят Мериленд по-справедлив и конкурентен щат“, каза Елиът в изявление.

Секретарят Вилсак каза, че несъответствията във финансирането трябва да бъдат „ярък призив“ към губернаторите да действат.

„Имаме нужда от губернатори, които да ни помогнат да инвестираме в HBCU на техните щати на справедливото ниво, което техните студенти заслужават, и отразявайки всичко, което те допринасят за нашето общество и икономика“, каза Вилсак в изявление.

Въпросът за недостатъчното финансиране на HBCU, предоставящи земя, е тема на дебат от години. През 2022 г. CNN по-рано съобщи, че шестима студенти от Аграрния и механичен университет във Флорида са завели федерален иск срещу щата, твърдейки, че институцията е била недостатъчно финансирана от десетилетия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР